Компјутерски системи у служби сајбер криминала

Срна
Компјутерски системи у служби сајбер криминала

Сарајево - Убрзана информатизација и компјутеризација, поред своје изразито позитивне стране, има и негативну страну - отвара врата за нова криминална понашања, односно злоупотребу личних података, који се користе на начин који раније није био могућ, речено је на данашњој међународној конференцији о заштити приватности података у Сарајеву.

Шеф кабинета замјеника министра безбједности БиХ Томислав Лимов рекао је учесницима конференције да компјутерски системи нуде нове високософистициране могућности за кршење закона и злоупотребу личних података, те стварају потенцијал за чињење криминала на нетрадиционалан начин, односно уводе низ нових кривичних активности и актера, а тиме и низ нових изазова у борби против ове нове пријетње.

"Кибернетички криминалитет већ сада је нови облик транснационалног криминалитета, а ефикасна борба против њега и заштита личних података у оквиру кибернетичког простора захтијевају међународну сарадњу на високом нивоу", рекао је Лимов.

Он је нагласио да је криминал у кибернетичком простору препознат као озбиљна пријетња и у БиХ, због чега безбједносне агенције овом проблему поклањају све већу пажњу.

"Предвиђа се да ће будући период карактерисати крађе идентитета и злоупотребе у електронској трговини, злоупотребе платних картица, електронски трансфер новца који нуди атрактивне могућности за брзо и поуздано 'прање новца', затим веће укључивање организованог криминала у кориштење компјутера приликом дистрибуције опојних дрога, дјечије порнографије, трговину људима, као и већем укључивању малољетних лица у извршењу тежих кривичних дјела", упозорио је Лимов.

Директор Центра за безбједносну сарадњу /RAKVIAK/ Бранимир Мандић је истакао да БиХ има добар правни оквир, али када је у питању имплементација закона ствари се морају динамички развијати с обзиром да је сајбер криминал нешто што се развија на дневној основи и ниједна држава не може самостално да одговори на ове изазове.

Према његовим ријечима, циљ конференције је да одговори на питање шта даље урадити на регионалном нивоу да би се побољшала имплементација закона која обухвата област сајбер криминала.

Бивши предсједник Словеније Данило Тирк рекао је да су све земље југоисточне Европе заинтересоване за сарадњу у овој области и да сви схватају колико је значајно заштити своје грађане пред тим облицима криминала, а посебно када је у питању заштита личних података.

Дводневна међународна конференција о заштити приватности података "Изазови и перспектива на пољу сајбер безбједности у југоисточној Европи" одржава се у организацији Америчког универзитета у БиХ и Центра за безбједносну сарадњу.

На конференцији учествују многобројни експерти из области сајбер безбједности, а фокус конференције биће на актуелним темама као што су заштита података и сајбер безбједност, технички аспекти заштите чувања података у сајбер простору, сајбер ратовања и коришћење мобилних уређаја као оружје.

Суорганизатори конференције су Министарство безбједности БиХ и Министарство одбране БиХ, Министарство иностраних послова БиХ и Војна академија "Михаило Апостолски" из Скопља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана