Компјутери ће за пет година добити чула

Aгенције
Компјутери ће за пет година добити чула

Вашингтон - Компјутери ће до 2017. године располагати функцијама вида, мириса, додира, укуса и слуха захваљујући новим осјетљивим сензорима и осталим иновацијама, наводе стручњаци, а преносе агенције.

За пет година моћи ћемо нешто да додирнемо преко свог мобилног телефона, каже Берни Мејерсон, потпредсједник Aј-Би-Емовог одјељења за иновације.

- Aко купујете тканину одређене текстуре, моћи ћете да пређете руком преко екрана и осјетите како додирујете баш ту тканину. То није немогуће, као што се можда сада чини - рекао је Мејерсон "Фоксњузу".

Aј-Би-Ем сваке године објављује листу од пет технолошких иновација које можемо очекивати у блиској будућности, иако изгледају као да су стигле из научно-фантастичних филмова.

Компанија је ове године најавила еру когнитивних система, односно машина које ће моћи да уче, прилагођавају се, осјећају свијет око себе и стичу искуства.

Ови компјутери имитираће људска чула на сопствени начин.

Да би се опонашао осјећај додира на екранима паметних телефона, Мејерсон предвиђа уградњу специјалних проводника, скоро невидљивих елемената који могу да произведу вибрације и осјећај у прсту.

Компјутери будућности моћи ће да препознају бебин плач и да кроз позадинску буку обрате пажњу на емоције, осјећаје и жеље проучавањем промјена у фреквенцији и тону звука.

Машине ће на сличан начин моћи да стекну знање о нашим укусима док посматрају шта једемо.

Када се храна поквари, она почиње да ослобађа мале количине амонијака.

Компјутер би могао да осјети тај мирис много брже него човјек и да на вријеме објави упозорење о стању хране у фрижидеру.

- То је изводиво. Вријеме је од пет година је сасвим разумно. Понешто од тога радимо већ данас - рекао је Мејерсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана