Компанија Ворена Бафета продала готово половину акција у Еплу

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Компанија Беркшир Хатавеј америчког милијардера Ворена Бафета је продала скоро половину свог огромног удјела у Еплу, што је изненађујући потез овог инвеститора.

Конгломерат са сједиштем у Омахи открио је у својој пријави профита у посљедњем кварталу да је његов удио у произвођачу Ајфона био процијењен на 84,2 милијарде долара на крају другог тромјесечја, што сугерише да је Орацле оф Омаха препустио нешто више од 49 одсто удела у технолошкој компанији.

Продаја акција Епла дешава се у ширем контексту продаје коју је Бафет спровео у другом кварталу, када је Беркшир продао акције у вриједности већој од 75 милијарди долара, повећавши готовинске резерве конгломерата на рекордних 277 милијарди долара.

Бафет је смањио удио у Еплу за 13 одсто у првом кварталу и наговијестио на годишњем састанку Беркшира у мају да је то из пореских разлога.

Он је примијетио да би продаја "малог Епла" ове године дугорочно користила акционарима Беркшира ако би америчка влада повећала порез на капиталну добит да би смањила растуćи фискални дефицит.

Обим ове продаје сугерише да би то могло бити више од обичне уштеде пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана