Која је идеална количина радне меморије која вам је потребна у 2024. години?

GS
Foto: X.com

​Премијум телефони нуде прегршт радне меморије која може ићи чак до 24ГБ, али уз то иде и поприлична цијена. Са друге стране, јефтинији модели долазе са знатно скромнијим конфигурацијама које се најчешће крећу између 6 и 8ГБ.

Зато смо се запитали, која је то идеална количина радне меморије која вам је потребна у 2024. години?

Сваки рачунар, укључујући и ваш паметни телефон, користи Рандом Access Memory (РАМ). Ваши тренутно покренути програми, њихови подаци и оперативни систем се складиште у РАМ-у док рачунар ради. Прије десетак година, Андроид уређаји су имали 512МБ или 1ГБ меморије. Међутим, просјечна количина РАМ-а у уређајима брзо је расла. Многи премијум уређаји су 2012. године имали 3ГБ РАМ-а, а неколико година касније 4ГБ постао је стандард. Сада се 4ГБ сматра апсолутним минимумом за нови уређај.

Без обзира колико РАМ-а ваш уређај има, то је коначан ресурс којим морамо пажљиво управљати. Сваки пут када отворите нову апликацију, она мора да заузме дио ове меморије. Једноставне апликације и игре користиће неколико стотина мегабајта, док ће софистицираније игре можда користити до гигабајта РАМ-а, а најзахтјевније игре могу користити и до 1,5 ГБ РАМ-а.

Са 4ГБ РАМ-а, смартфон има довољно мјеста за неколико средњих игара или апликација, заједно са оперативним системом, да срећно коегзистирају. Међутим, у неком тренутку неће бити више слободног РАМ-а.

Очигледно је да 4ГБ није довољно за просјечну количину мултитаскинга коју просјечан корисник у 2024. години очекује. У меморији ће остати само посљедње три или четири игре. Апликације за продуктивност обично су мање од игара, па је могуће покренути пет или шест мањих апликација заједно прије него што се неке од њих поново учитају када се вратите на њих. 6ГБ РАМ-а помоћи ће да се ублажи овај проблем, али га неће у потпуности ријешити.

Наравно, уколико тражите више радне меморије како би све функционисало и радило баш онако како желите, то најчешће значи и прелазак у вишу класу телефона који захтјевају знатно више новца у односу на оно што су корисници спремни да издвоје.

На сву срећу, захваљујући компанији Моторола, сада можете да купите телефон који долази са чак 12ГБ радне меморије и 256ГБ интерне и који кошта знатно ниже од сличних конкурентских модела - 29.990рсд

У питању је модел Моторола г54.

Како би корисници у сваком тренутку били у прилици да извуку максимум, Моторола је укључила МедиаТек Dimensity 7020 процесор са осам језгара брзине до 2.2Ghz за глатко приказивање видеа, брз гејминг и уживање у мултимедији без граница, упарен са 12/256ГБ радне и интерне меморије.

Моторола г54 5Г power едитион опремљена је и 50МП камера сензором са оптичком стабилизацијом слике, као и Quad Pixel технологијом за четири пута бољу осјетљивост у условима лошег освјетљења што за резултат има оштрије и живописније фотографије. Корисници могу да се приближе знатно ближе ономе што сликају уз Мацро Висион камеру како би забиљежили и најситније детаље који би стандардном објективу промакли. Камера систем заокружује 16МП сензор са предње стране телефона.

Моторола г54 5Г power едитион такође редефинише високу резолуцију, дозвољавајући корисницима да искусе омиљене серије и филмове у Full ХД+ резолуцији без жртвовања квалитета слике. Уз изузетно флуидно освјежавање екрана од 120Хз – пребацивање са апликације на апликацију, играње игара и сурфовање интернетом су глатки и без икаквог сјецкања

Освјежавање екрана аутоматски се подешава у односу на тип садржаја који се приказује на дисплеју, док регистровање додира од 240Хз нуди знатно бржи одзив у поређењу са стандардним дисплејом.

Батерија такође неће представљати бригу, јер Моторола г54 5Г power едитион долази са батеријом капацитета 6.000мАх са подршком за брзо TurboPower пуњење како корисници ни у једном тренутку не би бринули о томе да ли ће остати без енергије у кључном тренутку.

Како бисте сазнали више, читајте о најновијим вијестима на Story Хуб или Моторола Глобал Блог, преноси "Телеграф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана