Колико је заиста бучан интернет? VIDEO

Агенције
Колико је заиста бучан интернет? VIDEO

Редитељ и дизајнер Тимо Арнал има нови пројекат који ставља гледаоца у сред комплекса провајдера интернет услуга "Telefonica", односно информатичког центра ове компаније у граду Алкала у Шпанији.

Пројекат под називом "Internt Machine" је шестоминутни филм у три сцене који вам омогућава да видите, и што је још важније, да чујете звукове како се чувају/снимају подаци на интернету, пише портал Гизмодо.

Док звук видео записа може да звучи умирујуће, рад машина у IT центру је много бучнији.

"Замислите звук из вентилатора на вашем рачуналу. Помножите то 20 пута или више. Размислите како би хиљаде оваквих звукова звучало одједном", пише један од коментатора на страници Quora који је некада радио у информатичком центру.

"У овом филму сам хтио да видим шта се догађа изван дјетињастог мита 'у облаку', како бих истражио како инфраструктура интернета заправо изгледа", објашњава Арнал свој пројект на блогу.

Занимљиво је "видјети и чути енергије које се користе за напајање тих машина, као и припадајуће системе за сигурност, хлађење и њихово одржавање".

Пројекат је дио технолошке изложбе "Биг Банг Дата" која је отворена 9. маја и траје до 26. октобра у "Центре де Цултура Цонтемпорàниа де Барцелона".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана