Које телефоне користе свјетски државници?

Танјуг
Које телефоне користе свјетски државници?

Зашто је Барак Обама инсистирао да задржи свој BlackBerry телефон, ко прислушкује а ко и како штити Ангелу Меркел и да ли је заиста могуће да Владимир Путин не користи телефоне?

Свjетски државници годинама нису хтели да користе ниједан други телефон осим BlackBerry модела за разговоре и провjеравање мејлова, а амерички предсjедник Барак Обама га користи и сад.

Фанове уређаја канадске компаније BlackBerry је, међутим, недавно веома забринула вијест објављена почетком мјесеца да Служба за комуникацију Бијеле кућа тестира друге телефоне, укључујући Самсунг и LG, наводи британски лист Гардијан.

За свjетске лидере безбjедност не значи само имати лозинку за откључавање телефона, већ и заштиту од покушаја провале аматерских и професионалних хакера и, што је још важније, шпијунских агенција које желе да знају са ким, кад, гдjе и о чему власник телефона прича и размjењује поруке и мејлове.

Прислушкивање мобилног телефона лидера неке земље представља највећи неуспjех за њену националну безбjедносну агенцију. До сада је BlackBerry био телефон за који су се безбjедносне агенције најрадије одлучивале, али два највећа свjетска произвођача паметних телефона, Apple и Самсунг, сада прете да би могли да преузму примат.

BlackBerry је досад био омиљени телефон и међу корпоративним руководиоцима широм свијета, али Apple стално ради на повећању безбједности iPhonea, који је почео да преузима примат чак и у финансијским институцијама као што је Goldman Sach, некад познатој по томе што су њени челници користили искључиво телефоне са класичном тастатуром.

Будући да ривалски мобилни телефони повећавају степен безбедности, можда је само питање времена кад ће Apple или Самсунг ући у Белу кућу. То можда неће бити за Обаминог мандата, али би могло да се догоди за мандата његовог наследника, предвиђа Гардијан.

О мобилном телефону немачке канцеларке Ангеле Меркел се много писало у октобру прошле године, кад је обjелодањено да је америчка Национална безбедносна агенција (NSA) прислушкивала тај уређај.

Меркел има најмање два телефона која редовно користи: један је Nokia 6260 Слиде, који је наводно прислушкивала NSA и који се користи само за страначке послове, док за државничке обавезе канцеларка користи BlackBerry Z10, опремељен чипом за шифровање података.

Њемачка компанија која производи тај чип, Secusmart, истиче да је он безбjедан од хаковања и рекламира га као "Канцлер-Ханди", односно "телефон канцеларке".

Једна од првих ствари на којој је инсистирао Барак Обама кад је 2009. стигао у Бијелу кућу је била да задржи свој омиљени BlackBerry, упркос противљењу адвоката америчке администрације и челника тајне службе.

"Задржаћу свој BlackBerry. Ако хоће да га се одрекнем, мораће да ми га отму из руку", рекао је тада Обама.

Њему је од тада дозвољено да користи унапређену верзију BlackBerry, такође са чипом за шифровање података. Тек неколико виших званичника Бијеле куће и чланова његове породице имају Обамину електронску адресу, а предсједник САД је прије три мјесеца у разговору са групом младих рекао: "Из безбједносних разлога ми није допуштено да имам iPhone".

Руски предсjедник Владимир Путин је, између осталог, познат по томе што тврди да не посjедује мобилни телефон, за разлику од премијера Дмитрија Медведева, који је познат по склоности према производима компаније Apple, па је чак постао и један од првих власника iPhonea 4, пошто му га је, чак и прије него што је пуштен у продају, поклонио оснивач Appleа Стив Џобс.

Путин је 2006. изјавио да посједује много мобилних телефона, али не користи ниједан, јер нема времена и више воли друге методе комуникације. Четири године касније он је, међутим, рекао да нема ниједан телефон.

"Да имам мобилни, он би звонио нон-стоп", истакао је руски предсједник.

Путинова аверзија према мобилним телефонима би могла да потиче из времена кад је он био шпијун КГБ-а, наводи британски лист, подсјећајући да је руски лидер познат и по томе што избјегава коришћење интернета, а информације добија из извејштаја својих безбједносних агенција.

Француски предсједник Франсоа Оланд се не раздваја од свог iPhone 5 телефона, а локални медији извјештавају и да је он у сталном контакту порукама са својом дјевојком Жили Геје.

Чак и прије него што су открића бившег америчког обавјештајца Едварда Сноудена показала да NSA шпијунира грађане Француске, због чега су француски министри у августу прошле године морали да се одрекну паметних телефона и таблета, француски предсједник је добио на коришћење изузетно безбједни телефон Теорем.

Оландов претходник Никола Саркози је, међутим, закључио да је тај телефон сувише компликован и одбио да га користи пошто је за успостављање телефонске везе било потребно чак 30 секунди.

Свјетски медији су почели да спекулишу о мобилном телефону сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна након што је он у јануару 2013. фотографисан на састанку националне безбједносне агенције како држи паметни телефон, наводно производ тајванске компание HTC.

Јужнокорејски медији су објавили да Ким Џонг-ун, који је један од тек два милиона корисника мобилних телефона у својој земљи од 25 милиона становника, вjероватно користи телефон да би звао чланове своје породице и више званичнике корејске Радничке партије.

Сjевернокорејским корисницима мобилних телефона није омогућено да преко њих приступају интернет, већ искључиво да позивају и шаљу поруке унутар земље, док је страним држављанима дозвољено да комуницирају међу собом и позивају иностранство, али не и да контактирају локално становништво.

Нови италијански премијер Матео Ренци је више од пуког корисника iPhonea, он је велики фан Appleа који се једном фотографисао испред знака компаније испред улаза у њено седиште. Кад је Стив Џобс преминуо 2011, Ренци му је на друштвеној мрежи Фејсбук написао посвету, назвавши га "Леонардом да Винчијем нашег времена", наводи Гардијан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана