Које су најуспjешније IT компаније у региону?

Aгенције
Које су најуспjешније IT компаније у региону?

Сто највећих IT компанија по приходу у 2011. у Јадранској регији остварило је укупно 2,53 милијарде евра и запошљавало нешто више од 13 хиљада радника.

У односу на годину дана прије, укупни приход у истраживање укључених компанија је повећан за 2,2 % а број запослених смањен је за 1,4 %.

Највећа компанија по приходу остала је М Сан Група, регионални дистрибутер са сједиштем у Загребу, са остварених 246 милиона евра, а у првих пет укључени су и ComTrade Group из Београда, словенска Автера, глобални вендор IBM и регионални систем интегратор S&T Group. Ово су подаци из управо објављеног истраживања које IDC Adriatic припрема већ трећу годину за редом.

"Након умjереног раста забиљеженог 2010.године, водеће компаније у регији су оствариле скромно повећање прихода и у прошлој години", истиче Борис Житник, главни аналитичар и директор компаније IDC Adriatic. "Међутим, кретања између земаља и појединих категорија компанија снажно варирају одражавајући коњунктуру у појединим земљама, те способности појединих компанија да се прилагоде изазовима заоштрених услова пословања. Разлике између постигнућа појединих компанија варирају од снажног раста до оштрог пада њихових прихода".

У категорији регионалних и локалних шампиона, информатичких предузећа која нуде IT услуге и произвођача софтвера, водеће три компаније су, као и годину раније: ComTrade Group, С&Т Group, Ssseco SEE, док је на четврто мjесто дошао Combis.

Од глобалних технолошких вендора који имају седишта у Јадранској регији листу предводи IBM, као и 2010. године, а на другу се позицију пробио Oracle. Међутим, кад су интернационални играчи у питању, приход њихових ћерки компанија по правилу не одражава и укупан промет који остварују у регији.

Међу дистрибутерима IT опреме, водећа компанија је већ споменута М Сан Група, а слиједе је Автера из Љубљане и PiN Computers из Новог Сада, који је истиснуо Diss на четврто мjесто.

Листу најбољих у малопродаји информатичких производа поново предводи Eurotrade из Ровиња.

"Овакав преглед даје одговор на питање 'ко је ко' у информатичкој понуди у Јадранској регији. Крајњим корисницима, експертима информатике и набавци омогућује увид у улогу и значај појединих играча на тржишту, а самим IT компанијама даје могућност да упореде властита постигнућа с конкуренцијом", појашњава Житник.

"Једноставно, ово може послужити као водич за састављање листе потенцијалних партнера при процени где треба потрошити средства намjењена IT инвестицијама у слиједећој години."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана