Ко има највише дионица Microsoftа - Балмер или Гејтс?

Агенције
Ко има највише дионица Microsoftа - Балмер или Гејтс?

Бил Гејтс више није највећи појединачни деоничар Microsoftа јер му је у власништву остало око 330 милиона деоница, док Стиве Балмер, који је у фебруару са мјеста извршног директора отишао у пензију, има око 333 милиона деоница.

Бил Гејтс, оснивач, бивши извршни директор и предсједник УО Microsoftа, до половине 2018. године више неће бити дионичар те софтверске компаније настави ли да продаје своје деонице досадашњим темпом, сматра Ројтерс.

Гејтс, који је заједно са школским пријатељем Полом Аленом 1975. године основао Microsoft и тиме практично покренуо "рачунарску револуцију", продао је у протеклом тромјесечју 20 милиона деоница Microsoftа, као што то ради у сваком кварталу посљедњих десетак година.

Након недавне продаје деоница, Гејтс више није највећи појединачни деоничар Microsoftа јер му је у власништву остало око 330 милиона деоница, док бивши ЦЕО Стив Балмер, који је у фебруару отишао у пензију има око 333 милиона деоница. То значи да сваки од њих сада има око 4% од укупног броја деоница Microsoftа.

Приликом јавне понуде деоница 1986. године Гејтс је стекао 49% дионица софтверске компаније, а захваљујући дугогодишњем снажном расту цијене Microsoftа, Гатес је већ деценијама најбогатији човјек на свијету. Његово богатство магазин Форбс данас процијењује на 77 милијарди долара.

Гејтс је мјесто извршног директора препустио Балмеру 2000. године, а у фебруару ове године повукао се с мјеста предсједника Microsoftа. Али, остао је у одбору компаније, као савјетник за технологију новог извршног директора Сатја Надела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана