Kingston MobileLite MLW221

Б92
Kingston MobileLite MLW221

Kingston је добро познат по својим квалитетним и поузданим меморијама, SSD, USB Flash и меморијским картицама, али овога пута нам из ове компаније долази нешто ново.

Kingston MobileLite MLW221 је права новина на тржишту. У питању је бежични WIFI читач меморијских картица и USB flash меморија и стример  мултимедије са могућношћу пуњења телефона у покрету. Дjелује помало шашаво, али и занимљиво, зар не? И јесте занимљиво.

Уређај је врло лаган, тачније, има 98 грама и димензије су му као код просjечног паметног телефона данашњице - 124.8x59.9x17.3мм. Горња страна уређаја је скоро цијела прекривена сребрним алуминијумом, док је остатак уређаја од црне пластике.

На горњој страни налазе се три LED индикатора. Први је индикатор укључености и он мења боју у зависности од напуњености батерије (Зелено – 50% или више, Наранџасто – 25-50% и Црвено – 25% или мање). Други LED је за индикатор за стање WIFI мреже (уколико свијетли, уређај је направио своју WIFI мрежу), док трећи LED показује да ли постоји приступ интернету, али о томе ћемо нешто касније.

Испод тих индикатора, на доњој страни, је тастер за укључивање уређаја, а одмах поред је рупица за ресет.

Са лијеве стране налазе се USB и microUSB конектори. USB је за прикључивање USB Flash меморије или екстерног хард диска, као и пуњење телефона, док је microоUSB за пуњење самог MobileLite MLW221.

На десној страни налази се читач за меморијске картице и подржава SD, SDHC, SDXC и microSD картице (са адаптером). Допало нам се што, када се убаци, меморијска картица не вири ван оквира кућишта. Тако да је уређај тако врло лако преносив, без бојазни да ће се нешто оштетити у торби или ранцу.

Са уређајем долази microUSB кабл и адаптер microSD-на-SD за коришћење малих microSD меморијских картица у читачу. За пуњење може се користити USB порт рачунара или пуњач мобилног телефона.

Главна примjена овог уређаја је у комбинацији са паметним телефонима и таблет уређајима, поготову са оним који немају OTG могућност и/или слот за меморијску картицу, попут iPad, iPhone и Nexus телефона.

Подешавање је врло једноставно: Инсталирате апликацију MobileLite апликацију за iOS или Андроид, прикључите flash меморију или меморијску картицу и укључите уређај. Након 30ак секунди MobileLite MLW221 ће направити своју WiFi мрежу. Покренете апликацију на телефону или таблету, нађете његову мрежу на листи и повежете се на њу. Од тог тренутка имате приступ повезаном меморијском медијум. Подржани фајл системи су FAT, FAT32, exFAT и NTFC, тако да нема никаквих проблема што се подршке тиче, јер је присутна за све познатије формате.

Могуће је повезати одједном и меморијску картицу и USB flash меморију, па те меморије могу користити до 3 корисника истовремено, што може бити врло корисно за размjену фајлова у ходу. Манипулација фајлова је могућа између интерне меморије телефона/таблета, USB flash меморије и меморијске картице, врло брзо и врло једноставно.

Апликација омогућава директно стримовање музике, видеа и слика на уређај, без копирања фајлова, што је врло практично. На Андроиду нуди могућност одабира апликације коју ћете користити за одређени фајл, што је одлично, јер уз програм попут MX Player или BSPlayer, можете гледати формате који нису званично подржани и приказивати титлове.

Када смо видjели овај уређај, наша прва помисао је била да нећемо имати приступ интернету истовремено када имамо приступ фајловима. Али преварили смо се, јер је Kingston мислио и на то. У подешавањима апликације могуће је прегледати све доступне WIFI мреже, одабрати кућну или пословну мрежу, унијети шифру, и уређај ће се аутоматски повезивати на њу и тако вам „пропустити" интернет конекцију када сте повезани на MobileLite. LED индикатор на уређају свијетли када постоји приступ интернету. Врло добро реализовано.

Од осталих подешавања, могуће је промјенити име мреже коју прави уређај, ставити да буде видљива или не и заштити мрежу шифром и WPA2 енкрипцијом. У самом софтверу присутан је и индикатор напуњености батерије, што је корисна опција. Предефинисану IP адресу уређаја није могуће измjенити и она је 192.168.200.254.

MobileLite MLW221 посjедује батерију капацитета 1800mAh, што је довољно за до 5 сати непрестаног рада овог уређаја. У случају потребе, могуће је искористити ову батерију за пуњење телефона. За већину данашњих телефона ово није довољно да напуни батерију до краја, али је ипак корисна опција.

Батерија MLW221 се пуни повезивањем на рачунар или пуњач од телефона. Док је повезан на рачунар, уређај се понаша као USB HUB  (са једним портом) и читач меморијских картица, док је WiFi функција онемогућена. Када се пуни пуњачем мобилног телефона, MLW221 се напуни за отприлике 2 сата.

MobileLite MLW221 је занимљива и корисна справа која може користити многима, посебно онима који немају могућност проширења меморије на свом уређају. Одлична је функција стриминга мултимедије, без копирања фајлова, као и опција за пропуштање интернета док се користи MobileLite. Могућност пуњења телефона у ходу никако не може да шкоди. Једина мана је виша цијена уређаја, мада ће пословни корисници, а и они којима је неопходан овакав уређај, вјероватно прећи преко исте због функционалности коју нуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана