Кинези освајају – хоће ли срушити Samsung и Apple?

dnevnik.hr
Кинези освајају – хоће ли срушити Samsung и Apple?

Иако су тренутно два највећа и најпознатија бренда на глобалном тржишту Samsung и Apple, у посљедње вријеме све су популарније кинеске компаније и њихови паметни телефони који су пуно јефтинији у односу на конкуренцију.

Само у Кини током другог овогодишњег квартала продато је више од сто милиона паметних телефона, што је скоро трећина свих продатих телефона на свијету, па је тако Кина највеће свјетско мобилно тржиште.

Током тог тромесјечног раздобља, међу десет најпродаванијих мобилних произвођача у овој земљи, само двије компаније нису биле кинеске – наравно, то су Apple и Samsung, док је прво мјесто на овом тржишту, престигавши Samsung, заузео “кинески Apple”, односно Hiaomi.

Ова још релативно млада компанија у другом је кварталу продала 15,4 милиона телефона и њен шеф вјерује да ће ове године продати више од 60 милиона смартфона, док су планови за слиједећу годину пуно амбициознији и планирају да продају више од сто милиона паметних телефона.

Међутим, поред кинеског тржишта, ове компаније сада желе да направе корак даље и заузму што већи дио глобалног мобилног тржишта – Hiaomi је тако недавно почео с продајом својих телефона у Индији, планирају ширење на бразилско тржиште, а њихови су мобилни уређаји већ доступни у великом броју земаља југоисточне Азије.

Још једна кинеска компанија у походу на глобално тржиште је и OnePlus, а њен директор каже како им у одличној продаји помаже чињеница што велики број људи уопште не зна како је ријеч о кинеској компанији.

Њихов посљедњи смартфон може се похвалити напредним хардвером и одличним перформансама по цијени од око 300 долара, без потписивања уговора с мобилним операторима. Не треба заборавити ни Huawei и њихове телефоне, односно Леново који је недавно потрошио 2,9 милијарди долара за куповину Motorole Mobility, а дуго се повезује и са потенцијалним преузимањем једног од бивших мобилних великана BlackBerryа.

Business Insider напомиње како су један од проблема с глобалним ширењем кинеских компанија потенцијалне тужбе јер неки аналитичари за кинеске технолошке компаније кажу како “бесрамно копирају и нису способни за иновације” и да искоришћавају правни систем који домаћим компанијама омогућава кршење патената.

Недавно је и главни Appleов дизајнер Џони Ајв прозвао Hiaomi због копирања и рекао како су њихови дизајнери лењи и краду туђе идеје. Ипак, с обзиром да је Hiaomi већ запослио бројне бивше Googleве директоре, ова се компанија припрема за потенцијалне правне битке и тужбе због кршења патената тако да им потенцијалне тужбе вjероватно неће бити велика препрека у даљем ширењу на глобална тржишта.

Леново је већ потрошио велику количину новца на куповину патената од NEC-а, Мотороле и патентних тролова, док су Huawei и ZTE пријавили мноштво сопствених нових патената.

Busienss Insider вjерује да су кинеске компаније, научене на велико тржиште, конкуренцију и кориснике који траже квалитетне, али и што јефтиније уређаје, сада напокон спремне за освајање глобалног мобилног тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана