Кинески интернет очишћен од гласина

Танјуг
Кинески интернет очишћен од гласина

Кампања против онлајн "гласина", за коју критичари тврде да крши слободу говора, успјешно је "очистила" Интернет, саопштила је кинеска Државна канцеларија за Интернет информације.

Кина има најразрађенији систем за онлајн цензуру на свијету, о коме се у свијету говори као о Великом ватреном зиду, извјештава Ројтерс.

Тај систем блокира вебсајтове многих друштвених медија, као што су Twitter, Facebook, YouTuba, као и многе сајтове са Тајвана и сајтове организација за људска права и неких страних медија.

Борба против онлајн гласина је у ствари усмjерена на то да се ућутка критика власти, истичу борци за људска права. На удару су се нарочито нашли корисници Sina Viebo - кинеског микроблога налик Twitterу, очигледно због политичких дискусија, указују активисти.

Жен Сјаљанг, потпредсjедник те канцеларије, истиче да је борба против "гласина" на Интернету наишла на "позитивне реакције" и да је врло ефикасна, па је Интернет остао "чист", што није утицало на уредан проток информација.

Кинеске власти од домаћих интернет фирми траже да избришу садржаје, за које је процијењено да су "политички осетљиви".

"Изаћи ћемо у сусрет захтјевима грађана да створимо сајбер простор са кинеским карактеристикама", истиче Жен, бранећи право државе да блокира садржаје који се односе на независност Тибета или у којима се изражава подршка сепаратистима у области Сјинћјанг, на крајњем западу земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана