Кинески хакери 50 пута јачи од FBI

GS
Foto: Engadget

ВАШИНГТОН - Кристофер Реј, директор Федералног истражног бироа (FBI), рекао је да кинески хакери бројчано надмашују америчке агенте за сајбер безбједност најмање "50 према 1".

Додао је да Пекинг спроводи већи сајбер програм од свих других свјетских сила заједно.

Обраћајући се законодавцима током саслушања у Представничком дому америчког Конгреса, Реј је навео да су хакери способни да нанесу "већу штету него икада раније" стављајући посебан нагласак на "пријетњу из Кине".

"Обим кинеске сајбер пријетње је без премца. Имају већи хакерски програм од сваке друге велике нације заједно, и украли су више наших личних и корпоративних података него све друге нације, велике или мале, заједно", рекао је Реј.

Додао је се Вашингтон бори да одржи корак са Пекингом.

"Да бисте схватили против чега се боримо, треба да знате да када би се сваки од ФБИ-јевих сајбер агената и обавјештајних аналитичара фокусирао искључиво на кинеску пријетњу, ни на шта друго осим на Кину, кинески хакери би и даље надмашили ФБИ сајбер особље за најмање 50 према 1", пластично је објаснио Реј.

Шеф Федералног истражног бироа је потом упозорио на сајбер нападе које изводе друге стране државе, укључујући Русију, Иран и Сјеверну Кореју, али је рекао да Кина представља највећу опасност по приватност и безбједност САД, указујући на њену наводну "вишеструку стратегију" да надмаши Сједињене Државе као "глобална суперсила".

ФБИ је затражио новац за отварање око 200 додатних сајбер позиција у бироу за рјешавање наводне пријетње из Кине, тражећи нешто више од 63 милиона долара, поред буџета од 10,8 милијарди долара који је већ предложен за фискалну 2023. годину.

"Не постоји земља која представља значајнију пријетњу нашим иновацијама, нашим идејама, нашој економској безбједности, нашој националној безбједности од кинеске владе", рекао је Реј.

Додао је да су због тога повећали број истрага о пријетњама из Кине за око 1.300 одсто.

Кинески званичници негирали су америчке наводе о хаковању и крађи података, и умјесто тога изнијели су сличне оптужбе на рачун Вашингтона.

Раније овог мјесеца, кинеско Министарство спољних послова је саопштило да су Сједињене Државе сада "највећа пријетња глобалној сајбер безбједности" која настоји да "одржи своју хегемонију у сајбер простору", позивајући САД да обуставе своје "глобалне операције хаковања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана