Кинески Apple: Милиони за само два слова

Dnevnik.hr
Кинески Apple: Милиони за само два слова

Као дио експанзије на међународна тржишта Xiaomi је одлучио да купи нови домену mi.com коју је платио чак 3,6 милиона долара.

Кинеска компанија Xiaomi позната је по својим јефтиним телефонима с којима копирају Appleов iPhoneе (називају их "кинеским Appleом"), док је њихов извршни директор прозван "кинеским Стивом Џобсом".

Иако нису превише познати ван Азије, Xiaomi је један од најпопуларнијих мобилних брендова у Кини чији су телефони често распродати у само неколико минута од почетка продаје. Слиједећи корак у развоју ове компаније јесте ширење на међународна тржишта, преноси Dnevnik.hr.

Због тога су прво Googleу 'отели' једног од водећих менаџера који је радио на развоју Андроида Huga Barу, док други корак укључује приближавање овог бранда корисницима изван Кине.

Један од начина приближавања међународним корисницима је и промjена домене те су најавили једноставнији домен који ће бити прихватљив и памтљив и људима ван Кине – mi.comм, при чему се ово 'ми' односи и на мобилни интернет . На Тhe Newt Webу преносе како овај домен долази с великом цијеном те је Xiaomi за "само два слова" морао платити чак 3,6 милиона долара.

"Са краћим именом за корак смо ближи већем дијелу свијета", написао је на свом Facebook профилу Бин Лин, један од оснивача и председник компаније.

За прва три мjесеца ове године Xiaomi је испоручио око 11 милиона паметних телефона па у овој компанији очекују да би до краја године требали испоручити 60 милиона мобилних уређаја. Планови за слиједећу годину још су већи па је извршни директор Леи јун најавио како очекују да ће слиједеће године испоручити чак сто милиона паметних телефона, чиме би могли да постану једна од највећих мобилних компанија на свијету.

У остварењу тог циља требало би да им помогне и ширење на међународна тржишта – првенствено југоисточне Азије, али и Индије и Јужне Америке на којима очекују велику потражњу за новчано прихватљивим паметним телефонима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана