Кинеска игрица о заузимању острва

Taнјуг
Кинеска игрица о заузимању острва

Пекинг - У Кини ће бити пуштена онлајн видео игрица, а која омогућава играчима да се боре против непријатељских војника на острвима око којих се споре Пекинг и Токио.

Игрицу, која ће бити пуштена данас, подржава и кинеска војска.

Игрицом "Славна мисија онлајн", кинески одговор на америчку "Дужност зове" обиљежава се 86. годишњица оснивања Народне ослободилачке војске Кине (ПЛА).

У игрици, онлајн верзији једне раније о стрелцима коју је користила ПЛА за обуку својих војника, приказана су острва у Исрочном кинеском мору позната у Кини као Диаоју, а које Јапанци зову Сенкаку.

Посљедњих година повећане су напетости око острва које својата Кина, а контролише Јапан. Кинески бродови редовно плове у спорне воде око острва и размјењују с јапанским посадама упозорења да напусте туђе воде.

У реклами за игрицу каже се да ће се "играчи борити раме уз раме с војницима кинеске војске и користити оружје да би рекли Јапанцима да "Јапан мора да врати украдену територију!".

На приказима вебсајт игрице налазе се поруке "Чувајте Диаоју острва", а у најави приказани су и снимци јапанског премијера Синзо Абеа.

Такође је приказано како авиони узлећу с компјутерски генерисане верзије првог кинеског носача авиона "Лиаонинг", који је ушао у службу прошле године.

Иако ће игрица бити пуштена тек данас послије подне, њен дизајнер Џајант Интерактив Група, који је израдио игрицу заједно са ПЛА, рекао је агенцији АФП да се неколико милиона играча већ пријавило да игра.

Фирма је блиско сарађивала са кинеском војском приликом израде игрице како би се обезбједило да оружје изгледа што аутентичније и да гласови војника буду одговарајући, рекао је потпредсједник компаније Гу Вен.

- Наша веза с војском је као веза између америчке војске и Холивуда, рекао је он.

Стављање игрице онлајн долази у вријеме повећаних страховања кинеских сусједа због њене све снажније војске, као и територијалних спорова у Источном и Јужном кинеском мору.

Гуо, међутим, повезује игрицу с покушајима ПЛА да се представи као транспарентна, мирољубива војска која има за циљ да чува земљу.

- Кроз ову игрицу желимо да омогућимо обичном свијету да боље разуме војску, коју често доживљавају као мистериозну, река је он.

- У западним игрицама Народна ослободилачка војска је увијек непријатељ, ово је први пут да је она на страни добра, рекао је Гу. Он је рекао да у многим стварима кинеска војска заостаје за другим земљама, а када настоји да их сустигне, људи кажу да је она опасност.

- Војска САД се види сваког дана с оружјем у Ираку и нико не мисли да је то чудно, али када се прикаже како кинеска војска игра компјутерске игрице људи мисле да је то чудно, рекао је Гу.

Он је додао да ће игрица помоћи и да се повећа број пријављених младих стручњака за војску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана