Кина жели да уклони Windows са свих владиних рачунара

Агенције
Кина жели да уклони Windows са свих владиних рачунара

Microsoftтови проблеми у Кини се настављају, а у новом поглављу они долазе од стране локалних ИТ експерата са јаким везама у влади, који препоручују локалним властима да уклоне Windows са рачунара што је прије могуће.

У извештају који је објавио медиј под контролом државе Jinghua.cn, Ни Guangnan из "Chinese Academy of Engeneering" поручује да замjена Windowsа са локално развијеним оперативним системом мора да се уради ургентно, али он није желио да даје конкретне детаље који је разлог за овакву препоруку.

Највјероватније, Кина жели да се удаљи од Microsoftтовог софтвера из безбедносних разлога, а неки локални званичници су веч оптужили Microsoftт за груписање keylogera у оперативном систему који помажу влади САД да шпијунира кинеске рачунаре.

Истовремено, чини се да кинеска влада жели да натjера све државне компаније да одбаце Microsoftтове производе, укључујући не само софтвер већ и хардвер. Проблеми су почели још у мају када је тамошња влада забранила Windows 8 без јасних разлога, да би на Microsoftтову понуду да узму Windows 7, из Кине одговорили да нису импресионирани предлогом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана