Кина забранила: Нема више лажних лица

ГС
Кина забранила: Нема више лажних лица

ПЕКИНГ - У јануару 2023. године Кина ће добити своју прву регулативу deepfakeova, настојећи да појача контролу над садржајемна вебу. Deepfakeovi су синтетички створене или измијењене слике или видео снимци, настали уз помоћ вјештачке интелигенције.

Ту технологију је могуће користити за измјену постојећег видео снимка – рецимо, постављањем лица политичара у неки видео или креирањем лажног говора. Тако настаје лажни медијски садржај који дјелује аутентично, али није. Званични Пекинг је раније ове године најавио правила за технологије дубоке синтезе и довршио их је током децембра. На снагу ће ступити 10. јануара, преноси Б92.

Ево неколико кључних одредби:

Корисници морају да дају пристанак за коришћење њиховог лика за било коју технологију дубоке синтезе;

Сервиси дубоке синтезе не смију да се користе за ширење лажних вијести;

Сервиси дубоке синтезе морају да провјере и стварни идентитет корисника;

Синтетички садржај мора на неки начин да обавијести кориснике да је ријеч о измијењеном графичком или видео садржају;

Садржај који је у супротности с постојећим законима је забрањен, као и онај који угрожава националну сигурност и интересе, штети националном угледу или економији.

За спровођење је задужена регулаторна агенција Кинеска сајбер администрација.

Од краја 2020. године Кина настоји да заузда моћ технолошких гиганата те државе. Власти су увеле низ прописа за подручја у распону од заштите тржишне конкурентности до заштите података. Раније ове године је донијет први закон који регулише како технолошке компаније могу да користе алгоритме за препоручивање садржаја. Такође су настојале да регулишу и нове технологије.

Нова правила за deepfakeove покривају два циља: строжију онлајн цензуру и пионирске кораке у регулисању технологије, пише CNBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана