Кина лансирала прве сателите који треба да буду конкуренција Старлинку

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ- Кинеска државна компанија данас је лансирала прве сателите чији је циљ да буду конкуренција глобалној интернет мрежи Старлинк америчке фирме Спејс Икс, јавили су данас државни медији у Кини.

Лансирање представља важан корак у правцу стратешког циља Пекинга да створи сопствену верзију мреже Старлинк која има око 5.500 сателита у свемиру и користе је потрошачи, компаније и владине агенције, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да такмичење у освајању ниже Земљине орбите има и војне импликације због потенцијала да делује на баланс моћи ривалских сила.         

 Лансирањем је руководила компанија Шангај Спејском Сателит Технолоџи, а изведено је у једном од главних кинеских центара за ансирање сателита и ракета Таијуан, у северној провинцији Шанси.

Пројекат је дио плана познатог као “Г60 Старлинк”, који је почео прошле године са циљем да распореди више од 15.000 сателита у ниској Земљиној орбити.

Ови сателити оперишу на висинама од 300 до 2.000 километара од Земљине површине и предност им је што су јефтинији и омогућују безбједнију трансмисију од сателита у вишој орбити.

Старлинк, власништво милијардера Илона Маска, има десетине хиљада корисника у САД и планира да дода још више десетина хиљада сателита свом систему, највећем те врсте на свијету, наводи Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана