Казна од 8.874 долара дневно за оне који користе X платформу

Г.С.
Foto: Илустрација

САО ПАУЛО - Бразилски Врховни суд објавио је да ће корисницима платформе X бити изречена новчана казна до 8.874 долара дневно ако користе ВПН за приступ апликацији.

Бразил је најактуелнија држава која је забранила X платформу – забрана је ступила на снагу 31. августа – након што је Илон Маск одбио да именује правног заступника усред текуће свађе са владом Бразила.

Бразилски судија Александар де Мораес оптужио је Маскову платформу да се користи за ширење клеветничких лажних вијести, а забрана ће остати на снази све док власник X-а не испуни захтјеве.

Сада ће становницима Бразила бити забрањен приступ овој платформи и суочиће се са огромним казнама ако буду ухваћени да користе ВПН да би заобишли ту забрану, преноси Б92.

Бразилски државни тужилац Хорхе Месијас лично је на X-у подијелио изјаву о забрани, инсистирајући да је потреба да се „регулишу“ друштвене мреже „хитна“.

„Не можемо да живимо у друштву у којем милијардери са пребивалиштем у иностранству имају контролу над друштвеним мрежама и доводе се у позицију да крше владавину закона, не поштујући судске налоге и претећи нашим властима“.

Међутим, Маск је јасно изнио свој став по том питању: називајући де Мораеса „бразилским Волдемором“ и наводећи да забрана представља директну цензуру и сузбијање слободе говора.

Извршни директор Тесле је након забране започео хајку, више пута дајући објаве о Бразилу и де Мораесу на X-у, и позивајући на прекид „репресивног режима“.

У једном тренутку, Маск је ретвитовао објаву истичући да су потенцијалне казне за грађане који приступају X-у у Бразилу „преко 528% више од њиховог мјесечног прихода“.

„Опресивни режим у Бразилу се толико плаши да ће људи сазнати истину да ће одвести у банкрот свакога ко то покуша“, рекао је Маск.

За сада, остаје нејасно како Врховни суд Бразила намјерава да открије ВПН-ове који се користе за приступ X-у и како ће се те казне спроводити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана