Касперски упозорава на вирус црвени октобар

Агенције
Касперски упозорава на вирус црвени октобар

Пaриз - Руска компанија "Касперски лаб" саопштила је да је идентификовала нови рачунарски вирус назван "црвени октобар", чија су мета источноевропске земље из којих прикупља повјерљиве податке користећи шифре NATO-а и ЕУ, преносе агенције.

- Вирус је првенствено усмјерен на земље источне Европе, некадашње републике бившег СССР и земље у централној Азији, мада се "жртве" могу наћи било гдје, укључујући западну Европу и Сјеверну Америку - наводи у саопштењу "Касперски лаб". 

У саопштењу се истиче да постоје "снажни технички докази да су хакери са руског говорног подручја". 

Вирус "црвени октобар", који је био активан најмање до 2007. године, прикупља податке шифроване софтвером које користи неколико служби од ЕУ до NATO-а. 

"Касперски" упозорава да "црвени октобар" може да "зарази" и смартфоне и прикупља информације о шифрама за логовање ради пробе на другим системима. 

Руска компанија истиче да је "црвени октобар" јединствен модул који се скрива унутар програма "Adobe rider" и пакету "Microsoft ofis", а који хакерима омогућава да поново добију приступ уколико је штетни софтвер откривен и уклоњен. 

Мета вируса су, осим дипломатских и државних агенција разних земаља широм свијета, такође и истраживачке, енергетске и нуклеарне институције. 

"Касперски лаб" основан је 1997. године и запошљава више од 2.300 стручњака и водећа је компанију области интернетске безбједности и изради антивирусних програма. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана