Какве кандидате тражи Google?

Dnevnik.hr
Какве кандидате тражи Google?

Google кандидате више не пита бесмислена питања попут колико лоптица за голф стане у аутобус, већ сада траже конкретне ствари које ће им помоћи у оцењивању кандидата.

Google је увијек био познат по невјероватно тешким и компликованим питањима које су постављали кандидатима током интервјуа за посао и бројни кандидати нису имали одговор на таква питања. Тако је Google због бизарних питања попут "колико лоптица за голф стане у аутобус" или "колико бензинских пумпи има на Менхетну" стекао репутацију компаније која има необично високе стандарде при запошљавању, али недавно су престали с постављањем таквих питања и признали да она баш немају неког смисла.

"Та су питања потпуни губитак времена", пренијели су на Business Insiderу изјаву Ласзла Бока из Googleа који је признао да на темељу одговора кандидата на таква питања не могу сазнати никакве конкретне информације о кандидатима.

Умjесто тих бесмислених питања, Google-овци сада користе "бихејвиоралне интервјуе" у којима желе да сазнају све о досадашњем пословном искуству кандидата па их испитују о нпр. начинима на који су рjешили неке тешке аналитичке проблеме. На тај начин могу да сазнају много више информација о кандидатима, него постављањем чудних питања – Googleовци тако могу сазнати како су се кандидати понашали у стварним и тешким ситуацијама у којима су се нашли током каријере и могу да сазнају и какве послове кандидати сматрају тешкима.

Такође, ова компанија у посљедње вријеме запошљава све мање људи који су завршили факултет па су им од дипломе много важније друге способности кандидата – попут могућности учења, односно брзог рјешавања проблема, извлачења закључака из наизглед неповезаних информација, па им је необично важно да кандидати имају лидерске способности. Бок је додао да не траже лидере попут "предсједника шаховског клуба", већ особе које ће знати када треба да воде пројекат, а када треба да слушају и слиједити друге лидере.

Оно што је посебно занимљиво јесте да ова компанија никада не тражи експерте за одређена подручја јер сматрају да ће они пронаћи рјешење за одређене проблеме на начине на који су слични проблеми рјешени милион пута, док особе које нису експерти за та подручја могу погријешити, али ће често доћи до истог рјешења, док ће понекад пронаћи неки потпуно нови начин за рјешење проблема и тада долази до иновација.

Управо је то оно што Googleовцима треба – иновативни и способни људи који ће бити лидери и тимски играчи и који ће брзо пронаћи рјешење за проблеме, а не они који ће знати колико лоптица за голф стане у један аутобус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана