Како за трена ока да очистите тастатуру

Depo.ba
Како за трена ока да очистите тастатуру

Ако ваше радно вријеме проводите над тастатуром запитајте се колико се бактерија накупи на вашим прстима са сваком искуцаном ријечи уколико не посвећујете довољно времена њеном чишћењу.

Представљамо вам неколико трикова са којима ће ваша тастатура увијек блистати.

Без обзира на то колико пазимо на чистоћу приликом рада на рачунару, тастатура ће се свакако запрљати. Природна масноћа на рукама у комбинацији са прашином и најчешћим остацима хране коју конзумирамо за рачунаром временом се наталожи на тастатури.

Колико је заправо прљава, најбоље можете видјети уколико погледате тастере које често користите и упоредите их са онима које рјеђе употребљавате.

Осим што су прљави они представљају и одличну подлогу за развој свих могућих болести. Многи вируси се управо налазе у овим шупљинама, зато смо вам припремили неколико савјета за чишћење тастатуре.

За оне који су опсједнути чистоћом

Вама вјероватно не требају савјети како одржавати тастатуру, али за оне који су купили нову имамо неколико мудрих ријечи. За одржавање чистоће тастатуре довољно је да сваког дана пређете сувом микрофибер крпом, уколико имате неких мрља можете накавастии са мало воде.

За оне који не воле да чисте често

Ваша тастатура вјероватно је у лошијем стању од оне коју ваш колега редовно чисти. И за запуштену тастатуру има лијека – умочите крпу у средство за судове и помијешајте са мало топле воде. Крпу добро оцедите и почните са чишћењем. Ако су вам се накупиле мрвице и прашина најлакше је да своју тастатуру окрнете наопачке и истресете или уз усисате.

Након овог подухвата ваша тастатура добиће нови сјај!

За стравично прљаве

И окорјело прљаве тастатуре морају попустити пред нападом детрџента и топле воде, али када ова средства не могу да помогну имамо нови трик.

У овој мисији помоћице вам “чаробни сунђер”, којег можете набавити у дрогеријама за двјеста динара. Сунђер бијеле боје подсјећа на велику бијелу гумицу за брисање.

За разлику од сунђера који имају своју храпаву страну овај је мекан и гладак на додир. Поступак је прилично лак – утопите сунђер у топлу воду, исциједите и кренете у отклањање скорелих наслага. Предност овог сунђера је што га можете одсјећи и користити за неке уже дијелове тастатуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана