Како уклонити своје присуство са интернета

Klix.ba
Како уклонити своје присуство са интернета

Брисање свог дигиталног живота значи уклањање свих трагова које сте оставили на интернету – грешака које сте направили,

фотографија којих се стидите, неприкладних коментара и профила на друштвеним мрежама које сте оставили сувише видљивим. Доносимо вам неке основне кораке за уклањање ваших дигиталних трагова и враћање контроле над вашим онлине животом.

1) Уколико имате профил на Facebookу, промијените поставке у Привацy табу на "привате", "not shared" или "off".

2) Погледајте на којим сте фотографијама означени. Оне су излистане у Photos tabu, с лијеве стране. За све оне на којима не желите да будете означени одаберите "Report/remove tag" па кликните на "I want to untag myself".

3) Уколико имате профил на Google Gloggerу, обришите га. Тако ће сви ваши постови и коментари нестати.

4) Побришите и Tumblr и Wordpress блогове, уколико их имате. Наредни корак је да укуцате ваше име у претраживач (ставите прво име па презиме у знаке наводника, то ће помоћи претраживачу да вас лакше пронађе). Неке странице, попут новинских, неће се баш сложити са уклањањем вашег имена уколико се појавило као дио неке вијести или приче.

5) Уколико сте били активни на неком форуму, покушајте обрисати ваше постове. Уколико не можете, замолите администраторе да то учине.

6) Уклоните фотографије са страница попут Flickrа. Покушајте потражити ваше име на Google Imagesу (наравно са наводницима око њега) и погледајте резултате. Замолите администраторе страница да уклоне ваше фотографије.

7) Наставите с претраживањем вашег имена и будите свјесни да све што сте икада постали ван Facebookа, Bloggera или Worldpressa може и даље бити у архиви интернета. Архива нема одређен начин да уклони странице из свог indexa, а сваком захтјеву приступа појединачно.

8) Чак и ако сте уклонили експлицитно спомињање вашег имена, одлучан трагач може ископати вашу прошлост на основу преосталих информација и назнака. Спомињања других људи, слике на којима се налазите, а нисте означени или постови којима сте случајно споменути могу доста рећи о вама.
Уколико не желите да вас Google притајено прати кроз своју хисторију претраживања, користите неки други претраживач који не прати кориснике, попут DuckDuckGo.com или Blekko.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана