Како су тастатуре постале најновија мета сајбер напада?

GS
Foto: Ilustracija

У добу свеприсутне дигитализације, нове пријетње приватности и безбједности често долазе из неочекиваних углова.

Научници са британских универзитета недавно су открили потенцијално застрашујућу рањивост повезану с нашим тастатурама. Користећи модел дубоког учења, успјели су са тачношћу од чак 95% да "украду" информације на основу звука притиска на тастере, регистрованим путем микрофона блиских уређаја или заражених рачунара.

Алгоритам је обучен коришћењем снимака притиска на 36 тастера на Мекбук Про тастатури, при чему је сваки тастер притиснут 25 пута. Генерисањем звучних таласа и спектрограма, откривене су разлике између притисака на различите тастере, омогућавајући идентификацију сваког од њих. Када је за обуку алгоритма коришћен Зум, тачност предвиђања је износила 93%, док је Скајп постигао тачност од 91,7%.

Оваква способност представља огромну претњу за приватност. Не само да лозинке могу бити компромитоване, већ и комплетне конверзације или лични подаци. Што је још застрашујуће, овакав напад није ограничен на удаљеност или брзину преноса података.

Могуће одбране укључују насумично генерисање лозинки, промену стила куцања или додавање додатних звукова како би се "контаминирали" снимци. Међутим, адаптибилност модела машинског учења може ове стратегије учинити мање ефикасним. Ефикасније мере заштите могу бити коришћење биометријске аутентификације, менаџера лозинки или специјализованих софтверских решења, преноси Информација.рс.

И док се технологија непрестано развија, са њом расту и потенцијалне пријетње. Ова студија подсјећа нас колико сајбер напади могу бити софистицирани и колико је важно бити информисан о најновијим техникама заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана