Како спријечити да вам се телефон прегрије на врућини

GS
Foto: Instagram

Вјероватно сте примјетили да вам се телефон много више загријава током љетних мјесеци, чак и када није изложен директном сунцу.

Паметни телефони генерално “не воле” врућину и она у великој мјери може негативно утицати на њихове перформансе. У нешто екстремнијим случајевима изазвати и трајно оштећење уређаја.

За почетак, добро је да знате која је безбједна радна температура вашег уређаја. Она благо варира од модела до модела, али се углавном креће између 0 и 35 степени.

Играње игрица, апликације које раде у позадини, GPS, WiFi, гледање видео снимака, пренос података преко 4Г мреже, прекомјерна употреба камере и видео снимање додатно загријвају уређај. Ако неке од ових ствари радите на сунцу или симултано, велике су шансе да ће се телефон прегријати.

Освјетљеност екрана је још један проблем. Током сунчаних, љетних дана, освјетљеност је најчешће на максимуму, што додатно загријава панел.

Поред екрана, уколико сте у подручју слабијег домета, антена ће се загријвати много више него иначе и ту топлоту преносити на остале дијелове телефона.

Због компактности и густине компоненти, топлота се лако може пренијети и на батерију телефона. Скоро сви геџети данас користе литијум-јонске батерије које су јако ефикасне, али имају велику ману – изузетно су осјетљиве на топлоту и температурне разлике.

Шта да радим?

Стручњаци препоручују да телефон држите на хладном и провјетреном мјесту. Када га носите са собом, трудите се да га што мање излажете сунцу и користите у хладовини кад је год то могуће.

Посебно треба обратити пажњу на пуњење. Правило је једноставно – што се телефон брже пуни, то се више загријева. Када је бежично пуњење у питању, ситуација је још гора. Већина уређаја данас подржава неку врсту брзог пуњења и због тога се препоручује да, макар док је на пуњачу, уређај удаљите од прозора или мјеста гдје је изложен директној сунчевој свјетлости. Експерти препоручују да током пуњења скинете маску и да га не излажете задацима који су интензивни за чипсет, попут играња игрица.

Један од начина да смањите могућност прегријавања јесте да редовно ажурирате телефон и користите каблове и адаптере које је одобрио произвођач. Ако вам се телефон прегријава сваки пут кад га пуните, то може бити због опреме коју користите, не самог телефона.

Стручњаци препоручују да током врелих љетњих дана позатварате све непотребне апликације у позадини и, макар док сте напољу, угасите WiFi и Блутут, како би се чипсет мање гријао, преноси Нова.

Неки телефони, попут Ајфона, избацују упозорење када је уређај дуго изложен високим температурама. Ова опција је аутоматска и блокира већину функција телефона док се уређај адекватно не охлади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана