Како се сакрити од Googleа?

tportal.hr
Како се сакрити од Googleа?

Можете ли се уопште присjетити живота пре Googleа? Знате ли колико података о вама Google заправо има?

Google је на интернет сцену ступио 1998. године и отад мало помало улази у све дjелове нашег живота.

Почело је с претраживачем, а сад Google управља нашим е-mailovima, календарима, савjетује нам којим смијером да се крећемо како бисмо избјегли гужву у граду и нуди нам да путем његове услуге шаљемо новац другима.

Међутим, како би нам понудио све те услуге, Google од нас прикупља гомиле података. Довољно је уписати своје име и презиме у Google да бисмо видјели колико је података о нама заправо доступно.

А то су само подаци које Google јавно скупља. Што је с гомилама података које добија од нас приликом коришћења његових услуга?

Уколико вас забрињава чињеница да Google прати сваки ваш корак и боље од вас зна шта ћете учинити слиједеће, вријеме је да избришете своје дигиталне трагове и постанете 'невидљиви' Googleу.

Одрекните се Googleа у потпуности

Стручњаци за сигурност истичу како је најједноставнији начин да избјегнете одавање велике количине личних података Googleу, једноставно престанете да користите његове услуге.

То у данашње вријеме може бити веома тешко јер би то значило да морате да угасите свој Gmail налог, престанете да користите Gtalk или Hangoutе, умjесто Googleа користите друге претраживаче, заборавите на Chrome, објављујете фотографије на другим сервисима и користите алтернативне online алате за управљање документима и њихово дjељење.

Није немогуће, али је за многе сувише компликовано.

Покушајте само процjенити колико би вам времена требало да обавjестите све своје пријатеље и контакте да сте променили е-mail адресу. Стога је можда боље предузети све мере како бисте с другима, а онда и Googleом да дjелите што мање приватних података.

Одредите шта желите да дjелите са другима

Google нуди више од 20 различитих производа, а велике су шансе да користите готово све. Како бисте знали шта Google прикупља од вас и шта дjели с другима, искористите свој Google рачун и улогујте се на административни панел.

Административни панел сажима податке који су повезани са сваким производом који употребљавате када сте пријављени на свој рачун, али и пружа могућност контроле ваших личних поставки налога.

Можете да промjените своје лозинке, видите профиле, чак и погледате које податке Google биљежи с ваших Андроид телефона и таблета.

У преводу, желите ли да управљате Googleовим услугама које користите, ово је право мјесто. Google тврди да су сви подаци које прикупља приватни (значи видљиви само њима и вама) осим података који су означени иконом људи (попут ваше е-mail адресе, фотографија, оцjена видеа на YozTubeу, диjељених докумената и личних података које нисте сакрили).

Избришите историју сурфовања

Административном панелу постоји дио који се односи на вашу историју претраживања интернета. Да, Google памти све оне незгодне појмове које сте тражили током година.

Уколико желите да избриште целу историју, мораћете да ђете у Web History.Тамо можете да бриште историју претраживања по различитим темама или у потпуности избришете цијелу историју претраживања. Желите ли да се осигурате да Google више не памти шта претражујете и не повезује с вашим рачуном, једноставно одаберите 'Disable' и ваша се претраживања више неће биљежити.

Уклоните се с Google Maps Street Viewa

Када је Google лансирао, многи су похрлили да пронађу своју кућу, стан, аутомобил или викендицу. Међутим некима се то не свиђа јер сматрају како то олакшава провалницима планирање провале и пљачке.

Како бисте 'сакрили' своју кућу на Street Viewу, довољно је укључити Street View, уписати своју адресу и позиционирати камеру пред своју кућу. Потом кликните на опцију 'Пријави проблем' и испуните образац који ће вам се отворити. Googleу ће бити потребно неко вријеме да вас 'избрише' с лица Земље, али кад то направи, на мјесту гдје је некад стајала ваша кућа биће једноставно празан простор.

Користите приватно сурфовање

Сваки интернет претраживач има могућност приватног крстарење током којег се на вашем рачунару не биљеже странице које посјећујете. Стручњаци за сигурност препоручују да се такво сурфовање користи за приступ е-банкарству, односно за куповину путем интернета. Довољно је ући у претраживач и у менију потражити опцију 'приватни прозор' или приватно претраживање интернета. Наравно, претраживачи немају аутоматски укључену ту опцију, па ћете приликом свакогукључивања морати и сами да укључите приватно претраживање.

'Не прати ме'

Већина њеб страница у посљедње вријеме обавјештава своје посјетиоце о коришћењу "колачића" које је могуће искористити за праћење њихове активности на интернету.Исто тако, нуде им могућност неостављања колачића на њиховом рачунару. То значи да ће страница 'заборавити' све промјене које сте направили на страници, али и да ће се нешто дуже учитавати слиједећи пут.

Како бисте спријечили да web странице прате шта радите и које странице посjећујете, није довољно само избрисати колачиће са свог рачунара. У свом претраживачу пронађите поставке приватности и погледајте нуди ли вам могућност да вас не прате (као што је то случај с Firefoxом). Ако укључите ту опцију, не значи да вас web странице неће пратити, али бар ћете им јасно и гласно рећи да не желите да вас прате.

Нема више анонимности

Готово је немогуће у потпуности избрисати своје дигиталне трагове, као и сакрити се од Googleа. Али користећи ове савjете барем ћете смањити свој 'дигитални отисак' и преузети контролу над подацима које остављате на интернету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана