Како разликовати праву од лажне апликације Тему?

GS
Foto: X.com

МУП Републике Српске упозорио је грађане на појаву лажне апликације под именом „Тему“ (Теmu) преко које преваранти прикупљали податке о платним картицама и другим личним подацима корисника.

Драгана Вујић, инспектор за високотехнолошки криминалитет МУП-а Републике Српске, за АТВ је навела како да корисници разликују праву од лажне апликације. На такво питање, каже Вујић, није лако дати једноставан одговор.

„Најосновније на шта треба да грађани обрате пажњу јесте да се Тему апликација преузима из званичне продавнице апликација, Гугл плеј (Google Play) или Ап Стор (App Store). Било која продавница која се оглашава на званичној продавници апликација мора проћи одговарајуће сигурносне провјере. Тако исто Тему је прошао сигурносне провјере и има сертификат о сигурности када су у питању мобилне апликације“, изјавила је Вујић за АТВ.

Исто тако, користи се својеврстан хттпс (https) протокол, управо тај протокол који има с у свом наставку значи секјур (secure), односно, својеврсну сигурност. Лажне странице су обично на хттпт (httpt) и немају слово с, дакле секјур ули сигурност.

„Осим тога, оно што је значајно је да се мало више посвети пажња читању, шта нуди одређена апликација. У тој апликацији погледаћете оцјене, рецензије, свака апликација има рецензије коју дају корисници. Обично лажне апликације имају све добре оцјене и обично су то неке дефолтне рецензије, што може бити чудно. Када су у питању праве апликације, ту има и добрих и лоших рецензија“, истакла је Вујић.

Када корисник отвори оригиналну Тему апликацију примјетиће да се на дну апликације налазе сви битни подаци, од контакта у случају проблема до адресе. У случају да корисници примјете било какву злоупотребу, могу контактирати корисничку подршку, али исто тако, могу робу и рекламирати, што са лажним апликацијама није случај. 

Она каже да је Тему апликација која је посебно популарна међу грађанима БиХ, зато што је нешто ново, тачније, онлајн трговина гдје се нуди широка лепеза радних производа по повољним цијенама те постоји могућност бесплатне доставе.

Плаћање се врши онлјан, када извршите поруџбину, оставите податке о вашој платној картици, а то је оно до чега преваранти настоје да дођу.

„Стога нас не чуди појава лажних апликација путем којих они настоје доћи до података платних картица грађана“, рекла је Вујић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана