Како провјерити колико вас шпијунирају апликације које користите

ГС
Foto: Илустрација

Познато је да нас различите интернетске странице прате док сурфамо. Но, питање је колико нас заправо прате. Занимљив алат за iOS открива точно колико интернетске странице и различите апликације прикупљају података о корисницима, без њиховог пристанка.

Довољно је у било којој апликацији копирати и отворити страницу InAppBrowser.com. Како је појаснио аутор алата, Феликс Краусе, ради се о једноставном алату који исписује које се наредбе извршавају у JavaScriptu.

Краусе истиче како је алат намијењен првенствено корисницима iOS-а, али га могу користити и корисници Андроида. Довољно је отворити апликацију коју желите анализирати, подијелити InAppBrowser линк унутар апликације (као поруку пријатељу или објаву на зиду) и кликнути на линк. На екрану ће се исписати извјештај који ће набројати што дотична апликација ради у JavaScriptu.

Но, Краусе истиче како његов алат не може открити баш све извршене JavaScript команде, као ни показати праћење у апликацији које се проводи кроз сам код апликације.

Тестирао је алат на неколико популарних апликација и дошао до занимљивих открића. Тако, на примјер, кад се у ТикТок апликацији на iOS-у отвори било који линк, он се отвара у прегледачу унутар апликације. Што год корисник радио на самој страници, ТикТок биљежи све што уписује (укључујући лозинке, бројеве картице и слично), али и све што дотакне на екрану (као што су линкови или наредбе).

Слично се догађа и сa Инстаграмом и другим апликацијама друштвених мрежа.

Краусе напомиње да не може знати штa апликације раде с тим подацима које прикупљају. Из ТикТока су појаснили како тај код користе за “пружање оптималног корисничког искуства те уклањање грешaка и побољшавање перформанси апликације”. Из Мете су пак појаснили да JavaScript користе за “поштивање приватности њихових корисника”.

Напомиње и како апликације могу скривати своје JavaScript активности од његовог алата, па вјероватно неће бити исписане баш све ствари које раде. Поготово код корисника који користе iOS 14.3 и каснији , јер је Apple увео покретање JavaScript кода у посебном, затвореном дијелу кода.

Корисници који желе избјећи да их апликације “прате” приликом отварања спољних линкова у апликацијама, могу копирати те линкове и отворити их у Сафарију. Наиме, неке апликације нуде опцију “Отвори у апликацији” и “Отвори у прегледачу”. Ако корисник одабере отвори у прегледнику, избјећи ће праћење кроз апликацију. Ако то није могуће, требало би копирати и отворити линк у неком другом прегледнику као што је Сафари или Firefox преглeдачу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана