Како “оживјети” дотрајале техничке уређаје?

Агенције
Како “оживјети” дотрајале техничке уређаје?

Вашингтон - Американци годишње одложе 47,4 милиона рачунара, 27,2 милиона телевизора и 141 милион мобилних уређаја, а само четвртина тих апарата шаље се на рециклажу, показали су најновији подаци америчке Агенције за заштиту животне средине, преносе агенције.

Многе државе донијеле су законе, којима је превиђено како да се располаже дотрајалом електроником, а у већини земаља забрањено је сакупљање електронског отпада на депонијама и обавезна је његова рециклажа. 

Закони у Калифорнији, на примјер, спадају међу најстроже и свако ко купује монитор плаћа накнаду за рециклажу тог комада електронског отпада.

Стручњаци примјећују да су велике корпорације урадиле добар посао и обезбједиле да се њихова одбачена електроника одлаже. 

Масивна постројења за рециклажу компаније IBM су попут рехабилитационих центара, а већина компјутера, штампача и сервера, одбачених из ИБМ-ових канцеларија, заједно са опремом су обновљени или препродати, а некима су “спашени” дијелови. 

Међутим, неки од дијелова електронике превише су стари да би могли да се”оживе”. 

У томе лежи једна од највећих загонетки дигиталног доба - како правилно одложити електронски отпад који садржи токсичне материје као што су олово, жива...

- Лако је купити нешто, али је тешко на правилан начин ослободити се тога - каже генерални директор IBM-а Ричард Дикс. 

Међу првим корацима које IBM предузима када је електроника у питању, јесте процjена њене потенцијалне вриједности.

Око 90 одсто електронске опреме пролази тест и добија “други живот”.

Већина материјала се рециклира, а мање од један одсто се спаљује или шаље на депонију. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана