Како одбранити интернет?

Агенције
Како одбранити интернет?

Вашингтон - Одлазећи војни командант NATO-а амерички адмирал Џејмс Ставридис упозорава да ће безбједност интернета бити највећи изазов у наредним годинама, преносе агенције.

Хакерски напади на фирме и државне агенције нису више новост, а преступници и њихови компјутери често су мета полиције.

- Друштво је веома зависно од интернета, док нам је ниво приправности врло низак, нарочито у Алијанси - рекао је Ставридис.
Хакерима је релативно лако, потребно им је само солидно познавање компјутера.

NATO има центар за одбрану и истраживање сајбер простора, базиран у Естонији, али адмирал Ставридис каже да је сарадња чланица на том пољу ограничена.

- Та је област крајње осјетљива за државе, јер не воле да показују шта знају једне о другима. Али, то морамо да превазиђемо зато што је опасност врло висока и врло реална - каже Ставридис за “Глас Америке”.

Сајбер напади се крећу од узнемиравања до провала у компјутере банака или контроле летења.

Има и примјера крађа обавјештајних и привредних података. Хакери могу да онеспособљавају системе, као што је електрична мрежа.

Медији наводе да је недавно хакерска банда украла 45 милиона долара из банкомата широм свијета.

Шеф катедре за компјутерске науке на Универзитету града Лондона професор Кевин Џонс каже да интернет олакшава посао, посебно терористима.

- Та врста тероризма много је приступачнија него са појединцима опремљеним експлозивом, јер може да се проводи ради сигурности сопственог дома - каже Џонс.

Многе земље развијају офанзивно сајбер-оружје, а Кина, Израел и САД оптуживани су да су се њим и користили.

Одвраћање од интернет напада могло би да буде реализовано пријетњама сајбер нападима или конвенционалним оружјем.

Могуће је замислити ситуацију у којој би неко могао да закључи да је сувише ризично напасти берзу неке земље зато што би могао да буде оборен и затворен систем самог нападача - наводе аналитичари.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана