Како једноставно заштитити Андроид уређај

tportal
Како једноставно заштитити Андроид уређај

Корисници Андроида, за разлику од корисника iPhoneа или Windows Phonea, морају због отворености система да буду нешто опрезнији приликом преузимања апликација за своје уређаје.

Отворени систем попут Андроида има своје предности и мане. С једне стране, искусни корисници могу га прилагодити својим потребама, али с друге, корисници морају бити опрезнији и свjеснији сигурносних претњи.

На тржишту се нуди низ различитих апликација које нуде већу или мању заштиту уређаја с Андроидом. Међутим и корисници могу да ураде неколико ствари које ће аутоматски повећати сигурност њихових уређаја.

Опрезно с дозволама

Приликом инсталације апликација с Google Playа корисници добијају податке о томе које све дозволе поједина апликација тражи за рад. Већина корисника те захтjеве једноставно прескочи и у жељи да што прије инсталира ново ажурирање или апликацију, само кликне "прихвати".

Међутим, управо се у тим захтјевима за дозволама скривају информације које вам могу помоћи да препознате преваранте, упозорава TechHive.

У ранијим верзијама Андроида, попис дозвола био је веома оскудан и тек су ријетки могли да схвате шта тачно апликација жели од њих. Новија верзија омогућава корисницима да одаберу сваки поједини захтјев за дозволом и прочитају шта тачно апликација жели да уради.

Тако помније читање дозвола за Facebook открива како та апликација преузима контролу над готово цијелим уређајем - од именика са контактима до камере.

На жалост, још увијек не можете забранити приступ неким дијеловима свог уређаја, односно укинути дозволу за одређену услугу коју апликација тражи, али можете одбити инсталацију апликације која тражи дозволу коју ви не желите да дате.

Преузимајте са сигурних мјеста

Корисници Андроида могу да инсталирају и апликације које се не налазе у Google Playу, а направљене су за Андроид. Али то не значи и да је то увијек добар избор.

Иако је до сада у Google Playу било могуће наћи и штетне апликације, Google је пооштрио своје контроле па би корисници у будућности требало ријеђе да наилазити на такве апликације.

Међутим преузимање апликација с различитих неовлашћених интернет страница, излаже кориснике ризику од заразе вирусима или једноставно отвара врата хакерима.

Ако и преузимају апликације с различитих интернет страница, корисницима се препоручује да инсталирају неки од антивирусних и програма за заштиту како би барем на вријеме били упозорени да покушавају да преузму заражену апликацију.

Заштитите се

Управо како бисте се заштитили од малвара који се можда скрива у некој од апликација, препоручује се инсталација неког од програма за заштиту.

У Google Playу постоји цијели низ различитих апликација угледних компаниија попут McAffea и Нортона, али и оних које су се специјализовале за сигурност мобилних уређаја.

Неки од популарнијих су TrustGo Mobile Security и Lookout Mobile Security.

Програми за заштиту често имају више различитих могућности - од заштите од вируса и малњареа, до стварања сигурносне копије података, лоцирања уређаја и брисања личних података ако уређај нестане.

Инсталација заштитних програма можда се чини као гњаважа, али може спасити не само уређај, него и све важне податке које корисник чува на њему. Поготово се препоручује ако корисници користе мобилни уређај за е-банкарство или е-плаћање.

Закључајте уређај

Закључавање екрана не само да штеди батерију, него служи и као прва црта одбране ако неко украде уређај.

Уписивање PIN-а или исцртавање сигурносног лика најједноставнији су начини за осигуравање уређаја.

Не само да тако осигуравају уређај од знатижељних очију пријатеља (или непријатеља), већ и дају кориснику могућност да у случају крађе уређаја има вријемена да га лоцира и обрише осјетљиве податке прије но што ико дође до њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана