Како је настао и шта је писало у првом е-mailу?

http://tehnoklik.net.hr
Како је настао и шта је писало у првом е-mailу?

Према истраживању које је недавно провео Mckinsey Global Institute, е-mail је активност која у просјеку троши 28% времена радних људи. Ево како је i-mail настао и постао важан дио нашег живота.

1971. Амерички програмер Раjмонд Томлинсон наводно је послао ријеч "QWERTYUIOP" као први мрежни е-mail. Први је спојио своје рачунаре на свој поштански сандучић помоћу симбола "@".

1977. Томлинсонова метода за слање е-mailова радила је на умреженим рачунарима која су користила исти софтвер, међутим многи људи почели су користити Advanced Rerearch Project Network (ARPA), мрежу америчког Министарства одбране, за повезивање на вањске мреже.

1981. American Standard Code ((ASCII) – усвојена је шема кодирања у којој кодови ASCII представљају слова, интерпункцију и симболе за дигитално спремање и размјену података.

1985. Владини службеници, војна лица, студенти и академски стручњаци најчешћи су корисници е-mailа средином 80-их година прошлог вијека.


1991. ISP-ови омогућују широк приступ интернету, али с доста ограниченим могућностима за употребу, све док Тим Бернерс-Ли 1991. године није створио World Wide Web.

1998. Ријеч "спам" додана је у Оксфордски рјечник након раста интернета (и спама) средином 90-их година

1991. Астронаути Шанон Лусид и Џејмс Си Адамсон послали су први е-mail из васионе преко рачунара Machintos Portable: "Поздрав Земљи! Поздрав од посаде STS-43. Ово је први AppleLink из васионе. Уживајте, жељели бисмо да сте с нама овдје... Hasta la vista, baby, we’ll be back!"


1993. IDM и BellSouth продали су први функционални мобител PDA. Цијена му је била 900 долара, а служио је као телефон, калкулатор, телефакс, уређај за е-mail и пејџер.

1997. Microsoft је купио Hotmail за око 400 милиона долара.

2003. RIM 850 и 857 први су смартфонииз BlackBerryja на тржишту. Била је то револуционарна мобилна платформа која се највише концентрисала на е-mail.

2004. Амерички предсједник Џорџ В. Буш потписао је законе Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography и Marketing Act of 2003 који су критиковани због тога јер су недостајале мјере против спамера.

2008. Предсједник Барак Обама постао је први предсједник који користи мобилни е-mail и који је признао своју овисност о Black Berryју. Упркос безбједоносним ризицима, и даље га користи у својој канцеларији.

2011. Истраживање је открило да је најгора лозинка: "123456". На листи најгорих лозинки је и: "лозинка". Друге вриједне спомена су: "QWERTY" и "мајмун". За лозинку "123456" је утврђено и да је била најчешће кориштена лозинка тoком хакерских напада 2012. године.

2012. На свијету постоји више од три милијарде е-mail налога, а око 294 милијарде порука се пошаље сваки дан. Њих око 78% је обичан спам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана