Како је настала прва фотошопована фотографија

Б92, Guardian
Како је настала прва фотошопована фотографија

Тешко је повjеровати да је ова, наизглед тако једноставна фотографија, коју је снимио Џон Кнол прије око две и по деценије, током свог одмора, толико уздрмала свијет.

Кнол је на њој усликао своју тада дјевојку (врло брзо и вјереницу а потом и спуругу) Џенифер, током одмора на Бора Бори, како се одмара гледајући на То’опуа острво. Међутим, оно што је ову фотографију из 1987. године учинило историјски важном, јесте то што је у питању прва "фотошопирана" фотографија, преноси британски Гардијан.

Џон и Џенифер у то вријеме радили су заједно у Industrial Light & Мagic, компанији за специјалне ефекте који је пословао у оквиру већег и много познатијег студија LucasFilm. На заслужени одмор пошли су након што су провели неколико седмица радећи по десет сати дневно на филму "Ко је смjестио Зеки Роџеру".

"За нас је тај одмор био магичан. Џон ме је заправо запросио тог дана, само мало касније, чини ми се одмах након што ме је фотографисао", прича Џенифер. Тада није ни слутила да ће сада већ чувена фотографија носити име "Џенифер у рају".

По повратку са одмора, на послу у ИЛМ-у, Кнолу је под руке дошао Pixar Image Computer, један од првих за едитовање фотографија.

"Одмах сам помислио како је то одлична ствар", каже Џон. "Сама чињеница да можете да развијете фотографију са филма, скенирате је и дигитализујете, а потом је и измjените и поново урадите… то је за мене значило отварање небројених могућности."

Пиксарова машинерија у то вријеме коштала је неколико стотина хиљада долара, а софтвер за фотографије био је толико сложен да је захтјевао посебну обуку кроз коју је запослени на Џоновом мјесту морао да прође.

Џон је добро савладао градиво, да би потом приликом посјете свом брату Томасу, који је у то вријеме похађао докторске студије на Универзитету у Мичигену, сазнао да је овај развио знатно јефтинији софтвер за Macintosh Plus. Одмах је почео да наговара брата да унапреди свој софтвер и, премда је то у почетку био Томасов хоби, Џон је инсистирао да развијају бројне додатке и алате.

На крају су добили производ за који је Џон вjеровао да би могли лијепо да га продају. Једини проблем био је у томе што је, у то вријеме, на располагању било веома мало дигитализованих фотографија, па је било тешко демонстрирати све оно што њихов софтвер може.

Када је Џон посјетио своје пријатеље, запослене у лабораторији Apple'с nced Technology Group lab, Џон је искористио један од њихових тада такође веома ријетких скенера. Једина слика коју је са собом имао, а која је задовољавала димензије фотографије неопходне за скенирање, била је управо фотографија "Џенифер у рају".

Тако је фотографија са љетовања постала прва фотографија у боји на којој су демонстриране све опције софтвера који ће недуго потим добити име Photoshop.

"Била је то одлична фотографија за демо верзију", присјећа се Џон данас. "Била је пријатна за гледање и постојало је толико тога што сте, у технолошком смислу, могли да урадите са њом.

Можда је и призор неког лепшег свијета, правог раја на земљи, одиграо улогу у популаризацији Photoshopа. Свакој компанији коју је касније посећивао, Џон је остављао по један примјерак Photoshopа, да би касније сазнао како су многи корисници "клонирали" његову супругу и чували је у својим рачунарима.

Photoshop је све више добијао на популарности, а један од првих умјетника који је имао прилику да га користи, чувени Дејвид Хокни, изјавио је како је са тим софтвером означен крај аналогне фотографије.

Џон напомиње како је слична измјена фотографија и прије њега била присутна у Русији, али да је он био први који је "демократизовао" софтвер и учинио га доступним свима.

"Сваки алат може бити употребљен за добре и за лоше ствари", тврди Џон који је данас извршни директор креативног одсјека компаније ИЛМ. "Од етике умјетника зависи како ће искористити оно са чим ради."

Ипак, није ни слутио да ће фотографија "Џенифер у рају" бити тема цијеле једне изложне, која је 13. јуна отворена у Лондону. Млади холандски умјетник Констант Дуларт изложио је своје радове, различите варијације фотографије са Бора Боре.

"С обзиром на то колики је културолошки значај ове фотографије, само из антрополошког угла посматрања ствари, мислио сам како би било занимљиво испитати какве вриједности носе детаљи те фотографије. Чињеница да је на њој бијелкиња, у топлесу, непозната жена, чије лице не видимо… И чињеница да је то његова супруга. Он њу нуди нама, нуди нам и своју креацију да ми од ње правимо нашу стварност", објашњава Дуларт.

За њега је фотографија "Џенифер у рају" кључни артефакт, најбољи и најоригиналнији Photoshop мем који је дио историје свих нас.

Џон признаје да не схвата чиме се тачно то Дуларт бави, док Џенифер додаје како је љепота интернет у томе што свако може да присвоји објекте и да ради са њима оно што жели и пројектује на њих своја осјећања. Упитана да ли би испунила Дулартову жељу да отпутује на Бора Бору и поново за потребе фотографије оживи сада већ култну сцену, одговора:

"Ох, не, не, не. То не би било у реду."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана