Како је Фејсбук оматорио?

Aгенције
Како је Фејсбук оматорио?

Број младих корисника Фејсбука стално опада. Да ли то значи да ова друштвена мрежа губи корак са временом или Фејсбук тек сада проналази своје право мјесто?

Фејсбук је одрастао, тврде научници који истражују понашање младих на интернету. То потврђује и структура корисника, наиме – млади људи се стално пребацују на друге платформе, које су за њих интересантније. Ово гледиште је изнио и сам финансијски директор Фејсбука, Дејвид Еберсман, на једној конференцији која се бавила пословањем те фирме, преноси Дојче веле.

Фејсбук још не треба да се брине због тога, тврди педагог специјализован за медије Нилс Бриген. „Ова платформа је толико велика да јој за сада не прети опасност", каже овај стручњак из минхенског Института ЈФФ. И Карстен Венцлаф из Института за комуникацију и социјалне медије из Берлина сматра да се Фејсбук добро држи: „Већ би могло да се каже да је та платформа остарила, али то није лоше", објашњава Венцлаф. Наиме, то предузеће се труди да остане атрактивно и стално уводи новитете.

Млади људи су често активни на неколико различитх мрежа – на примјер, они користе Инстаграм за фотографије, а "Снапчет" или "Вотсап" за ћаскање. Ипак, стручњаци не вјерују да ће Фејсбук због тога нестати. Уколико положај те фирме заиста буде угрожен, Фејсбук би могао једноставно да купи конкуренцију, као што се већ десило са Инстаграмом.

Фејсбук више „није кул"?

Важан разлог за то што млади људи користе друге платформе јесте то што им смета када су на истој мрежи са својим родитељима, учитељима и тренерима. „Они не воле ни да иду у исте кафане са својим родитељима", подсјећа Карстен Венцлаф, додаје да је на Фејсбуку тешко сачувати тајну: „Подешавања за приватност на Фејсбуку су веома сложена. Ретки су корисници који тачно знају ко шта смије да види."

Уз то, Фејсбук се промјенио током година. На примјер, на почетку су корисници могли да прате све новости које њихови пријатељи објављују, али данас та платформа врши селекцију вијести. „Раније је све било много занимљивије", каже Венцлаф, који сматра да је ова друштвена мрежа постала исувише компликована.

Сада је и лакше прећи на неку другу платформу, објашњава Нилс Бриген: „Раније људи нису хтјели да користе друге мреже, јер нису жељели да поново траже стотине својих пријатеља. Данас се то често дешава аутоматски." И коначно, у игру масовно улазе паметни телефони, на којима се користи апликација Ватсап, коју млади посебно воле.

Дјеци је потребна слобода

Укупан број корисника Фејсбука у Америци је смањен за 1,2 миилиона корисника у првом квараталу 2013, кажу истраживања. Ипак, то није разлог за узбуну, јер су осцилације у броју корисника уобичајена појава. Осим тога, наглашава Нилс Бриген, те статистике не значе да су корисници дефинитивно угасили своје профиле, већ само да на Фејсбуку има мање активних учесника.

Поред тога, корисници старији од 35 година углавном остају вјерни Фејсбуку. И то се лако да објаснити – такви људи се чешће повезују на странице које се баве економијом и политком и тамо се информишу. Осим тога, довољан им је само један портал за повезивање са породицом и пријатељима. Код њихове дјеце ствари стоје другачије - она траже нове просторе, гдје могу да буду слободнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана