Како Google одређује шта ће постати производ?

Businessinsider
Како Google одређује шта ће постати производ?

Ово људи широм Силицијумске долине говоре о Googleу: „Компанија 90 одсто својих прихода остварује продајом огласног простора. Све остало је експеримент”. С обзиром на то, како заправо Google одлучује које ће експерименте претворити у праве производе?

То се углавном дешава по законима привлачности, објашњава Цезар Сенгупта, потпредсiедник сектора задуженог за Chromebookove. Сви запослени у Googleу могу да потроше 20 одсто свог времена на пројектима који их интересују ван њихових свакодневних дужности. Уколико се другим запосленима свиди производ, понудиће се да помогну.

И од те тачке ствари настављају да расту.

Почело је као та ствар од 20 одсто. У том тренутку, мој дневни посао било је вођење Google Toolbara и Google Desktopa, заједно са још неким производима.

Када смо дизајнирали браузер постојали су бројни концепти оперативних система које смо користили. Пар инжењера и ја отишли смо до вођа Chrome пројекта и рекли им да би хтели да неке од тих идеја додатно разрадимо.

Посматрали смо део софтвера под називом BIOS који се први активира на компјутеру. BIOS је и даље тражио флопи драјвове. Нико није користио флопи драјвове скоро цијелу деценију. Први прототип био је уређај са брзим BIOS-ом који је могао да се стартује за 8 – 9 секунди.

То је била 2009. година и компјутерима је било потребно 5 – 6 минута да се бутују. Људи су били запањени.

Да ли је постојао моменат када су Лари Пејџ и Сергеј Брин то видели и рекли „хајде да правимо PC-јеве”?

Google заправо не функционише са једном извршном особом. Ствари иду од дна ка врху.

Људи почињу да се пребацују на пројекат. Када су видjели наш иницијални демо, велики број инжењера нам је понудио своју помоћ у даљем развоју.

Пројекти у Googleу типично почињу овако. У неком трентку смо сакупили критичну масу и онда нам је било знатно лакше да добијемо потребне ресурсе.


Знам да сам успио ако видим људе који их користе свуда око мене. Једно мјерило јесте и број људи у Googleу који их користе. 2013. године била је година када смо видјели запослене у Googleу како у великим бројевима прихватају Chromebookove. Пиџел сада користи јако велики број људи у компанији.

Такође знам да сам успио када видим људе који купују компјутере за кућу и Chromebook је један од првих уређаја на који помисле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана