Како да заувијек нестанете с друштвених мрежа

Агенције
Како да заувијек нестанете с друштвених мрежа

Доста вам је Snapchat-а? Уморио вас је Twitter?

Заситили сте се Facebookа? Желите да се обришете с друштвених мрежа? То можете да учините а да притом не изгубите драгоцjене податке.

Кренимо редом...

Facebook

Да бисте обрисали свој Facebook налог, отворите Settings, па Security па потом Edit уз Deactivate Yout Account. Кликните на линк који ће се појавити.

Једноставно је, али постоји цака: тиме нисте трајно избрисали свој налог него га само деактивирали. Ако желите потпуно да га се рjешите, треба да отворите ову страницу и кликнете на Delete Мy Account. Добићете неко вријеме за размишљање, након чега ће Facebook заказати брисање свега што имате у року од 90 дана.

Ако пожелите нешто да сачувате, прије брисања, оворите Settings, па кликните на General и онда Download а Copy of Your Facebook Data. Мораћете да унесете лозинку како бисте потврдили да сте то заиста ви, а не неко злонамjеран. Моћи ћете да преузимате објаве, фотографије, сачуване четове и још штошта, све у формату HTML.

Google

Како бисте екипи из Mautin Vјуа заувијек рекли збогом, отворите страницу свог корисничког налога и кликните Delete Your Account or Services. Наредна опција омогућиће вам брисање појединих дијелова вашег налога (рецимо, Gmailа или YouTube) или брисање свега одједном. Као и за Facebook, треба да унесете лозинку.

Ако одаберете брисање одједном, биће вам понуђена листа свега што ће тиме нестати, од фотографија у Google Photos до музике у Google Music. Како бисте потврдили свој одабир, кликните Delete account.

Уз сваки од сервиса биће линк помоћу ког можете преузети своје податке. Њима можете приступити и преко главне странице корисничког налога, тако што ћете кликнути на Personal Info & Privacy и потом скроловати све док не нађете Download Your Дата. Одаберите Create Archive.

У слиједећем кораку моћи ћете да одаберете шта ћете сачувати, а шта не и у којем облику ће вам бити испоручени.

Twitter

Одлазак с Twitterа је једноставан. Како бисте дошли до својих података пре брисања, отворите Settings у web прегледачу, кликните на Account и потом на Request your archive. Кад је спремна за преузимање добићете обавjештење у виду мејла. Подаци ће бити у формату HTML.

За гашење корисничког налога кликните на Deactivate mt account, потврдите свој избор у следећем кораку како бисте покренули брисање. Имаћете на располагању 30 дана како бисте се предомислили. Довољно је да се поновно улогујете и наставите даље као да се ништа није догодило. Ако сте потврдили кориснички налог, на располагању ћете имати читаву годину.

Instagram

Како бисте обрисали кориснички налог на Instagramу, морате отворити ову страницу. Реците Instagramу зашто га напуштате, унесите своју лозинку и кликните Permanently delete my account.

Можете га и привремено деактивирати, тако што ћете отворити Settings на свом профилу и потом кликнути Temporarly disable  мy account. Нема временског ограничења па можете наставити кад то пожелите.

Не постоји једноставан начин да извучете фотографије и видео записе с Instagramа. Или сте чували све што сте објављивали паралелно на мобилном телефону (користећи опцију Save Orginal Photos) или ћете вjеровати сервисима као што је Instaport.

Snapchat

По својој природи Snapchat не оставља дигитални траг вриједан помена, иако је посљедњих година склонија трајности него што је била раније. Не нуди опцију брисања корисничког налога у апликацији, па морате да отворите аccounts.snapchat.com у web прегледачу, логујете се и потом кликнете на Delete мy account. Мораћете да потврдите своју одлуку. Добићете 30 дана за реактивацију.

Yahoo

Улогујте се на свој налог и отворите ову страницу. Кад прочитате упозорење о посљедицама брисања (обрисаће све податке), кликните на Terminate this Account како бисте покренули брисање.

Нажалост, не постоји брз и лак начин да извучете податке с Yahoo-а. Е-пошту можете преузети користећи IMAP. Ако убаците подешавања за Yahoo Mail у неки други програм, као што су Gmail или Outlook, можете пребацити сву е-пошту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана