Како да USB дуже траје

tportal.hr
Како да USB дуже траје

USB меморија изузетно је практична због капацитета и величине, али може бити и извор озбиљне главобоље када одбије "сарадњу". Како бисте себе поштедjели проблема, обратите пажњу на неколико ствари.

Дискете и CD-ови одавно су постали сувише мали и непрактични за свакодневну употребу у и преношење података. Замjенила их је USB меморија која не само да има већи капацитет већ и дужи животни вијек.

Међутим, иако је USB сигурнији и постојанији од дискете или CD-а, то не значи да и он не може да се поквари односно уништи податке који су на њему снимљени.

Иако се животни вијек USB-а разликује од произвођача до произвођача и увелико зависи од тога како се користи, већина подржава између три и пет хиљада циклуса писања и брисања.

Животни вијек USB-а може се знатно скратити непажљивим руковањем и непоштовањем основних правила о коришћењу USB-а. Како бисте избјегли уништавање докумената и кварове на USB-у, Lifehacker је подсjетио на неколико једноставних правила за коришћење USB-а.

Стрпљен - спасен

Већини корисника је права мука избацивање USB-а помоћу програма, и чекање неколико секунди да програм заврши рад да би затим извадили USB из рачунара.

Али управо је нестрпљивост главни разлог за унишатавање датотека, грешке на USB-у, а у екстремним случајевима и проблеме с рачунаром.

USB-и постају рањиви због нечег што се зове 'меморија писања'. Умjесто да оперативни систем сваку промjену на USB-у истог тренутка биљежи, он их смјешта у привремену меморију и кад се он испуни, 'празни' је уношењем свих промјена.

Кад одаберете опцију за 'избацивање' USB-а, дословно упозоравате оперативни систем да ћете уклонити USB и омогућавате му да упише све промјене које није и заврши рад на USB-у.

Ако уклоните USB без упозорења, а непосредно прије тога радили сте на документу смејштеном на USB може доћи до корумпирања документа и губитка свих промјена.

У неким случајевима, USB постаје нечитљив за све рачунаре осим тог на којем је посљедњи пут радио. У већини случајева постаће нечитљив и тешко да ћете спасити и један податак који сте имали на њему.

Зато, мало стрпљења и немојте искључивати USB прије него што 'упозорите' оперативни систем да ћете то урадити.

Пазите на систем датотека

Сама ријеч 'систем датотека' звучи изузетно компликовано, али се заправо ради о систему који диктира на који ће начин датотеке и документи ће бити смјештени на било који тврди или флеш диск.

Ако свој USB користите само на рачунарима једног оперативног система (само Windows или Mac OS или Linux), приликом форматирања свог USB-а одаберите систем компатибилан с тим оперативним системом.

За WIndows је то још увијек NTFS, Mac користи HFS+, код Linuxa постоји неколико опција, а најчешће се користи ext4.

Али ако USB намjеравате да користите на различитим рачунарима на којима су различите верзије и различити оперативни системи, препорука је користити системе FAT32 или BTFS који су најраширенији.

Посљедњих година појавили су се и неки други формати попут exFAT-а и ZFS-а, али они се још увијек користе у мањем проценту и захтјевају додатно конфигурисање прије коришћења.

Злата вредна резерва

Без обзира користите ли USB меморију само како бисте с неким подјелили своје фотографије с љетовања или их однијели на развијање у фото-студио, увијек направите резервну копију података које снимате на USB.

Резервну копију можете оставити на рачунару, послати себи на e-mail, смhестити у облаку или на резервни хард диск. Избор је у потпуности препуштен вама.

Много је једноставније у тренуцима када USB меморија одбија послушност, посегнути за резервном копијом него губити сате покушавајући вратити USB у живот и спасити документе.

Стручњаци за сигурност понављају како би важне документе требало имати смjештене на два одвојена мjеста како би у случају хаварије (пожар, поплава, крађа...) ипак могли да приступите подацима који су вам најважнији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана