Како да батерија траје што дуже

tportal.hr
Како да батерија траје што дуже

Хтјели ми то да признамо или не, али сви наши уређаји не вреде ништа ако батерија у њима није напуњена. Уколико желимо да нам та батерија што дуже траје и вјерно нам служи, треба да се бринемо о њој. Како? Уз помоћ неколико једноставних савјета.

Колико често пуните своје преносне уређаје - лаптоп, мобилни телефон, таблет? Јесте ли примјетили да их је све чешће потребно пунити?

О пуњењу наших преносних уређаја највише размишљамо у тренуцима кад је батерија при крају или већ пишти за струјом.

Остатак времена игноришемо чињеницу да ти уређаји имају батерију, која због све тањих и мањих уређаја не може имати и велики капацитет.

Током година појавило се и неколико савјета који су кориснике упозоравали да не допуњују батерије јер ће тако смањити њихов капацитет.

Други су упозоравали да никад не допусте да им се испразни батерија до краја, а трећи су говорили како батерију треба допуњавати кад год се то може.

Будући да су се током година промјениле батерије па тако и сајвети бројни корисници више нису сигурни како се односити према својим батеријама.

Стога није лоше испробати неколико савјета како што дуже одржати батерију у што бољој форми.

Преносни рачунари

Лаптоп, нотебоок, нетбук, ултрабук или нешто пето, нема везе. У просјеку литијум-јонска батерија у преносном рачунару има вијек трајања од 18 до 24 мјесеца. међутим можете јој продужити животни вијек ако је не препуњујете.

Наиме, главни непријатељ батерија је висока температура, а температура унутар преносног рачунара који ради неколико сати прикључен на струју може достићи и више од 40 степени.

Батерију би требало држати напуњену између 20 и 80 посто, а приликом пуњења не допустити да се пуни и након што је достигла 100 посто.

Такође, живот батерије можете продужити и ако осигурате добро хлађење свог преносног рачунара. Стога је најбоље батерију пунити кад рачунар није у употреби.

Идеално би било извадити батерију ако преносни рачунар користимо у канцеларији или код куће и спојити га директно на извор електричне енергије. На тај се начин спречава прегрејавање и препуњавање батерије и продужује њено трајање.

Код новијих рачунара који имају уграђене батерије, произвођачи употребљавају алгоритам који ће зауставити пуњење батерије кад је она готово напуњена до краја.

Но ипак би било најбоље извадити батерију из рачунара кад је он прикључен на струју.

Мобилни телефони, камере и други апарати

И овдје се примењује правило као и код преносних рачунара - нека батерија буде између 20 и 80 посто и даље од извора топлине. Такође, требало би избјегавати коришћење уређаја током веома ниских температура јер ће и хладноћа додатно испразнити батерију.

Ако поједине уређаје нећете користити дуже вријеме, требало би батерију прво напунити на отприлике 40 посто, а потом је извадити из уређаја.

Наиме, батерије саме током времена губе енергију, а делимичним се пуњењем осигурава да због пражњења батерија не дође на опасно ниске нивое с којих се неће моћи опоравити.

Вађењем батерије из уређаја, уклањате могућност кратког споја или евентуалног цурења из батерије у уређај, чиме би уређај веројатно био уништен.

Такође, повремено би требало батерију у потпуности испразнити и потом напунити до краја. Овај поступак не утиче толико на њеин капацитет, колико на сензор који мјери напуњеност и сигнализира нам када је батерија при крају. Наиме, ти сензори због сталних допуњавања с временом постају непрецизни па их треба 'ресетовати' како бисте тачно знали када треба да је напуните.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана