Како ће Руси модернизовати војску?

Новости
Како ће Руси модернизовати војску?

Москва - У наредних десетак година руска армија би требало да добије роботе који ће моћи да замијене војнике у реалним ратним условима.

Осим беспилотним летјелицама, имаће и оклопна возилима којима ће управљати компјутери. Министарство одбране је већ одобрило концепцију програма развоја војних робота до 2025. године, пишу Новости.

У Русији не скривају да су у технолошком смислу, кад је ријеч о роботизацији, у великом заостатку за развијеним земљама Запада, али сматрају да бољом организацијом властите памети и далеко већем финансијском улагању могу да направе значајан скок.

Да ће Руси с разлогом инвестирати велики новац у компјутеризацију и роботизацију оружаних снага, бројкама је доказао генерал-пуковник Олег Остапенко, замјеник министра одбране.

Водеће западне армије интензивно раде на роботизацији. Сада се у свијету примењује више од 27.000 роботизованих комплекса и њих користе у ратним операцијама - рекао је генерал Остапенко. Он је објаснио да западне армије имају специјализоване јединице које користе роботе. Тако Американци планирају да до 2020. чак 30 одсто "бојевих машина" имају умјесто посада роботе.

По оцијени генерала Остапенка, главни проблем Русије није знање, него слаба координација оних који се баве роботизацијом техничких комплекса.

"Није тајна да је до сада главни проблем био слабо финансирање те дјелатности", каже Алексеј Максимов, директор Научног центра робототехнике при чувеном инситуту Бауман. Он објашњава да је досадашња активност више личила на хоби, него на озбиљан рад, јер су људи који се баве роботима имали мале плате.

Многи обучени стручњаци већ су отишли из земље.

"Да би Русија брже почела да развија своје роботе, морају се уложити велике паре, јер се до сада увозило чак 90 одсто елемената од којих се склапала роботизована техника. Кад се зна да су у САД, Француској, Израелу, али и на Тајвану бројне забране извоза војне технологије, једино реално рјешење је да Русија само почне да производи критичне дијелове", каже Максимов.

Сада се све наде улажу у Сергеја Шојгуа, министра одбране с великим угледом и ауторитетом на свим нивоима власти. Он би требао да буде тај на чију ће ријеч држава за роботизацију армије дати подоста новца. У Министарству одбране су свијесни да се мора више сарађивати са цивилним факултетима и институтима на којима увијек има младих људи који мисле "нестандарно" - односно, имају идеје да створе нешто ново, а такве надарене студенте и инжењере треба и материјално стимулисати.

Руски војни врх је на полигону у близини Санкт Петербурга видио на дјелу нову роботизовану технику помоћу које се могу добити информације о нуклеарној или хемијској загађености терена. Показани су роботи који могу да уђу у високу зграду или открију тајне непријатељске објекте. Посебан утисак су на пристуне оставили оклопњаци без посаде који беспрекорно погађају циљеве. Виђени су и нови модели робота за разминиравање, али и оних који су способни да изнесу повријеђене војнике са бојног поља.

Када је о морнарици ријеч, она би требало да добије роботе за проналажење и уништавање мина у заливима, затим оне који ће "боље видјети" од осталих и информацију предавати командним мјестима. Показани су роботи који могу да се спусте на километар дубине и тамо претражују дно.

Најбољи утисак је оставио оклопњак који је својим тешким митраљезом изрешетао мету. Он има ласерски даљиномер, па без проблема погађа задати циљ. То возило може да се креће и по води. Амфибија "Арго" је са обале ушла у воду, затим је пронашла циљ на другој обали и отворила ласерски вођену паљбу.

Кад се зна колико Руси касне у том дијелу модерног наоружања, јасно је зашто министар Шојгу инсистира да се убрза рад на прављењу нових робота.

Пројекат роботизације армије и флоте Министарства одбране требало би да размотри државни врх, а затим ће се он финансирати из новца предвиђеног за модернизацију армије. Кад та техника буде направљена, кренуће обука људства. То није лак задатак, јер се и командири морају "прешалтовати" да на бојном пољу добијају битке, не уз помоћ војника, већ - робота.

Траже програмере

Министар Шојгу недавно је потписао уговор с ректором Петербуршког националног истраживачког универзитета информативних технологија, механике и оптике. Армија је заинтерсована за сарадњу с одличним академцима. Студенти тог универзитета пет година заредом су били свјетски прваци у програмирању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана