Како ће функционисати интернет без IP адреса? VIDEO

gadgeteria.com
Како ће функционисати интернет без IP адреса? VIDEO

Јесте ли знали да ћемо врло скоро остати без IP адреса? Њихов број ограничен је на 4,3 милијарде што поједностављено значи да максимално толики број уређаја може истовремено бити повезан с интернетом. Тoком ове године та бројка бити ће премашена, а што је основни разлог што су се интернет главешине одлучиле на транзицију на нови протокол IPv6.

Отприлике у ово вријеме прошле године, точније 7. јуна, Google, Facebook, Yahoo! и многе друге компаније укључене у свијет ICT технологија на специфичан начин су прославиле Worl  IPv6 Day. Тoеком једног дана своје сервере пребацили су на IPv6, нову генерацију интернет протокола која омогућује додијељивање још већег броја IP адреса уређајима широм свијета. Експеримент је успио и сада је дошао тренутак да се транзиција догоди.

Google је објавио видео исјечак у којем ће вам пионир интернета Винт Церф једноставним ријечником објаснити о чему се овдје у ствари ради.

Штa наведена транзиција значи за сваког од нас понаособ и што нам је потребно урадити како би нам рачунари наставили несметано функционисати? Апсолутно ништа, наставите радити што сте чинили до сада и уживајте у свим благодеима интернета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана