Када интернет озбиљно погреши

Telegraph.co.uk
Када интернет озбиљно погреши

Сајт Reddit, на коме се налази садржај који корисници сами објављују, нетачно је идентификовао америчког студента као „другог осумњиченог" за бомбашки напад у Бостону на основу фотографија које је објавио FBI. Испоставило се да је на фотографији Џохар Царнајев, деветнаестогодишњак који је ухапшен и оптужен за напад.

Сајт је такође објавио да је „открио" и идентитет другог бомбаша – у питању је био човjек који ни на који начин није био повезан са нападом.

Reddit је основан у Бостону 2005. године и одмах након напада покренуо је тему „Пронађите бостонске бомбаше", а сајт је остварио рекордну посjету након хапшења Џохара са 272.000 корисника који су у том тренутку били онлајн.

Нeтачно идентификовани студент нестао је у Бостону мjесец дана прије напада а његово име врло брзо се нашло широм интернета.

„Приватно смо се извинили породици несталог студента као што су то учинили и бројни корисници и модератори", написао је Ерик Мартин, генерални директор сајта.

Он је на званичном блогу компаније још написао: „Желимо да искористимо ову прилику да се јавно извинимо за сав бол који су ови људи морали да истрпе".

Сајт је такође именовао још једну особу из Америке као одговорну за напад, што је довело до лавине нетачних информација.

„Прије неколико година Reddit је донио правило да се на сајту не дозвољава остављање личних података. То смо урадили због „хајде да сазнамо ко је он" ситуација које су се завршавале ловом на вјештице пошто су често идентификоване невине особе. Надали смо се да ће овај лов од стране корисника бити другачији. Погрешили смо", стоји на блогу.

Грешке у раду пријавила је и информативна агенција АП која је такође признала да је погрешила.

„Нашли смо се на удари и то заслужено. Објавили смо да се осумњичени налазе у притвору, али како су сати пролазили, ова информација била је све мање сигурна", изјавила је извршна директорка АП-а Кетлин Керол у допису који је послат запосленима.

„Имали смо озбиљна порицања ове информације од наших извора, али нас је тренутак понео јер смо жељели да читаоцима прецизно пренесемо шта је ко рекао и шта се десило. Када више нисмо били сигурни у наше извештаје требало је да то отворено кажемо јавности и издамо исправку", стоји у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана