Када Фејсбук може да вам блокира налог?

Trijka.rs
Када Фејсбук може да вам блокира налог?

Уколико нисте сигурни шта је све кажњиво на највећој друштвеној мрежи, овај "кратак" списак вам може помоћи.

Цукерберг је увео строга правила - од голотиње до промјена имена, ова друштвена мрежа има правила која морате да поштујете кад објављујете информације о себи, а с обзиром на број од 955 милиона корисника, није ни чудо да су прилично озбиљни у спровођењу правила, јавља Huffington Post.

У неким случајевима у питању су правила која су примарно створена како би заштитила кориснике и њихову приватност, али понекад су њихове забране помало смjешне.

Да вас не би блокирали не смијете:

Да дојите

Ова "контроверзна" забрана већ је неколико пута узбудила јавност, а спада у регулативне одредбе према којима на Facebook-у не смијете објављивати обнажене фотографије.

Многе мајке буне се против ове забране, а Ема Квасница једна је од заговорница укидања овог правила и њен профил је био блокиран већ пет пута. Она је чак одржала протест испред сједишта компаније за вријеме Недјеље дојења у САД-у.

Претварати се да сте Марк Цукерберг

На Facebook- може бити само један, а ако имате несрећу као адвокат из Индијане да сте имењаци са оснивачем компаније онда сте награбусили. Према извештају PC Магазин-а 2011. године Марк С.  Цукерберг избачен је са Facebook-а због "крађе идентитета". Али, овај човjек прије искључења је имао и друге проблеме - због имена готово идентичног оснивачу странице дневно је примао преко 500 захтјева за пријатељство. Након што је прича доспјела на неколико насловних страница, компанија се извинила и вратила другом Марку профил.

Имати исто име као славне особе

Селену Гомез недавно је блокирао Facebook. Али, у питању није била млада пјевачица и глумица, већ дјевојка из Њу Мексика која се једног дана покушала улоговати на Facebook и открила да јој је профил блокиран, јер је закључено да имитира славну имењакињу.

Звати се својим славним псеудонимом

Славном Салману Руждију на неко вријеме је блокиран профил јер је Facebook сматрао да се мора представити правим именом. Пишчево је прво име, наиме, Ахмед, а свијет га зна према средњем имену Салман. Након "инцидента" писац је на Twitteru написао: "Драги "Facebook, то што ме терате да промjеним своје ФБ из Салман у Ахмед Ружди једнако је томе да сте Ј. Едгара натjерали да постане Џон Хувер." Убрзо након тога враћен му је профил.

Координирати хакерске нападе

Операција "Payback" злогласних Анонyмоус-а покренута је како би се срушила страница Визе након што су они одбили донацију WikiLeaks-у. Један је хакер окупио људе на Facebook-у и Twitter-у како би испланирао напад, након чега су му блокирани налози на обије мреже.

Правити се да имате више од 13 година

2011. године из Facebook-а су обавјестили да дневно просејчно гасе чак 20.000 "малолетничких" профила. Фирма има врло строга правила када су у питању дјеца и коришћење Facebook-а и само је старијима од 13 година дозвољено да се служе овом друштвеном мрежом.

Објављивати чудне слике своје дјеце

Лорен Ферари је забрањен приступ Facebook-у након што је објавила фотографију петогодишње ћерке која се прави да доји своју млађу сестру. И док она није сматрала да је фотографија на било који начин спорна и Facebook и полиција мислили су супротно. Полиција из Сијетла оптужила ју је да је "лоша мајка", а то је покренуло читав низ расправа о томе шта се смије, а што не сме објављивати на Facebook-у.

 "Спемовати" своје "пријатеље"

Према јављању PC World -а Адам Гербез кажњен је новчаном казном од чак 873 милона долара након што је послао више од четири милиона "спемованих" порука о повећању пениса, порнографији и марихуани. Из тог је разлога избачен с Facebook-а и 2010. године био присиљен да прогласи лични банкрот.

Код коришћења ове друштвене мреже, дакле, нема мjеста за грешке и превиде. Зато пазите шта радите, јер велико Facebook око вас гледа!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана