Кад завршите посао, гасите компјутер!

vijesti.me
Кад завршите посао, гасите компјутер!

Screen saver у облику различитих анимацијских слика троше више енергије него што рачунар користи за обраду података

Канцеларијска опрема, осим потребне енергије за рад, углавном троши енергију и када се не користе, што чини њихов трошак високим.

Ако купујете нову опрему, провјерите могу ли уређаји самостално да се искључе (hibernate) или да се спусте у стање ниске потрошње енергије (stand-by).

Већина корисника није упозната с чињеницом да је цијена коришћења канцеларијске опреме пуно већа него што је сама цијена уређаја.

У укупне трошкове коришћења те опреме, често заборавимо да урачунамо цијену енергената потребних за рад уређаја.

Планирањем куповине уређаја за потребе ваше канцеларије или куће, можете знатно да уштедите и сачувате околину.

Ако нема потребе за куповином новог рачунара, поправите стари, а неисправне компоненте одлажите на за то намијењеним мјестима.

Не укључујте компјутер или монитор ако не намјеравате да га користите.

Јесте ли знали да ће вас рачунар који оставите упаљен, у тзв. stand-by начину рада сваки дан 16 сати (након одласка из канцеларије), годишње коштати око 20 евра? Ако то помножите с бројем компјутера у фирми, та цијена биће много већа.

Како израчунати трошак за енергију вашег компјутера?

Називна снага компјутера у киловатчасовима) x часови рада x цијена киловатчаса > укупни трошак.

Заблуда: Када желимо да упалимо искључени компјутер или да га „пробудимо” из stand-by начина рада, у том тренутку ће користити пуно више енергије него што би да је стално укључен. Приликом те радње може доћи и до оштећења тврдог диска на којем спремамо своје податке који ће бити трајно изгубљени. Screen saver у облику различитих анимацијских слика троше више енергије него што рачунар користи за обраду података

Тачно: Вријеме које је потребно да се уређај укључи траје тек неколико секунди, приликом чега троши просјечну количину енергије као да је и упаљен. Када год опрему не користите више од неколико минута, пожељно је да је угасите или стављате у функцију приправности у којој троши мање енергије (stand-by).

Произвођачи рачунарских компоненти гарантују исправност до три године, без обзира на број дневних паљења и гашења рачунара. Screen saver у облику различитих анимацијских слика троше више енергије него што рачунар користи за обраду података, јер тада најчешће изводе захтјевне графичке операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана