Једини спас од NSA и шпијунирања је “пећински живот”

Washington Post
Једини спас од NSA и шпијунирања је “пећински живот”

Америчка Агенција за националну безбедност (NSA) прикупља готово пет милијарди података о локацијама милиона мобилних телефона широм свијета, укључујући и САД, објавио је Washington Post.

Слично као и програм надзора PRISM који је покренула ова агенција, GPS програм прикупља значајну количину података о Американцима и то, како се наводи у извештају, “успут”.

Washington Post, позивајући се на документе које је објавио Едвард Сноуден и на интервјуе са запосленима у сигурносним службама, јавља да аналитичари NSA “могу да пронађу мобилни телефон било гдjе у свијету, да реконструишу њихово кретање и открију скривене везе међу појединцима који их користе”.

Могућност да се реконструише нечије кретање значи могућност да се читав живот нечије особе може “мапирати”, као што се то види по метаподацима које је недавно објавио њемачки политичар Малте Спиц. Ради се о томе да је ове податке о географској локацији могуће комбиновати са “информацијама о животу неког политичара”, нпр. с “информацијама о његовом Твитер профилу, постовима на блогу и осталим веб страницама”.

Један неименовани извор рекао је за Washington Post да агенција “добија огромне количине” података о локацијима из цијелог свијета јер “њушка по кабловима” који служе за глобално повезивање мобилних мрежа.

Амерички политичари и даље у изјавама за Washington Post тврде да се подаци о локацији и програми за надзор користе само за законито прикупљање података о страним метама.

Број Американаца које NSA прати и надзире није јасно наведен у тајним документима које је објавио Сноуден, а виши обавјештајни официри одбили су да дају своју процјену.

NSA прикупља локације у “расутом”, односно неструктираном стању, а затим користи снажне аналитичке алате - познате под заједничким називом CO - TRAVELER - како би “мапирали власника мобилних телефона” и његове односе у “корелацији с узорцима његовог кретања током одређеног времена као и са хиљадама или милионима других власника смартфона чији се путеви међусобно секу”, објашњава Post.

Резултат је “запањујући”, јер агенција онда може пратити метаподатке о мети која је сумњива и истовремено надзирати цjелокупну јавност и “сапутнике”, односно оне који би могли да буду сарадници сумњивој особи коју NSA прати. Ово поставља велико питање о приватности на шта упозоравају бројни заговорници права на приватност и забринути грађани.

Технолог на ACLU Крис Согојан објаснио је за да је “једини начин на који можете сакрити своју локацију тај да се раздвојите од нашег модерног комуникационог система и да живите у пећини”.

Обамина администрација је на суду недавно потврдила да Американци немају право на Четврти амандман који се односи на приватност када је ријеч о подацима о GPS локацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана