Јаху тужио Фејсбук

Агенције
Јаху тужио Фејсбук

ЊУЈОРК - Интернет компанија "Јаху" подигла је тужбу против највеће друштвене мреже на свијету “Фејсбук” због недозвољеног кориштења десет патентираних технологија, које укључују методе и системе оглашавања на мрежи, преносе агенције.

Своје примједбе Јаху је први пут изнио у фебруару, неколико мјесеци до понуде акција Фејсбука на продају.

Како је тада писао “Њујорк тајмс”, Јаху је намјеравао да тужи Фејсбук у случају да одбије да добровољно плати компензацију.

У тужби пред окружним судом у калифорнијском граду Сан Хозеу, компанија оптужује Фејсбук за кршење права патената везаним за технологије “он лајн” рекламирања, заштиту приватности личних података и социјалне надградње.

- Читав модел друштвене мреже Фејсбук, који омогућава корисницима да формирају своје профиле и контактирају с другим особама и компанијама заснована је на технологијама које је патентирао Јаху - наводи се у тужби.

Један од патената, приписан Јахуу 2010. године, описује метод комуницирања људи на бази виртуелне платформе која “омогућује корисницима да једноставно размјењују утиске”.

- На жалост, спор са Фејсбуком остаје неријешен и сматрали смо да је потребно обратити се суду - навели су представници Јахуа. Тужиоци траже накнаду штете, чији се износ, међутим, не прецизира.

Фејсбук који је прошле године остварио скоро милијарду долара добити, за сада не коментарише тужбу.

- Жалимо што се дугогодишњи пословни партнер

Фејсбука и компанија која је знатно профитирала од сарадње са Фејсбуком одлучила за парницу - рекли су из Фејсбука, док Ројтерс оцјењујући да је ово “прва велика правна битка великих технолошких компанија у области друштвених медија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана