Из старих телефона извучени и разголићени селфи

Агенције
Из старих телефона извучени и разголићени селфи

Праг - Чешка компанија "Аваст" за израду заштитних програма на интернету успјела је да са старих мобилних телефона, којима је урађено брисање података, извуче више хиљада фотографија, укључујући и "разголићене селфије".

Фирма је користила безбједносне програме који су доступни широј јавности како би са половних телефона купљених на аукцијској интернет страници "И-беј" извукла фотографије.

Међу остале "извучене" податке спада електронска пошта, текстуалне поруке и претраге на "Гуглу". Стручњаци упозоравају да је једини начин за потпуно брисање података "уништење телефона".

Већина смартфона има уграђено "враћање на фабричка подешавања", којим би требало да се обришу подаци и уређај врати на "ново стање".

Међутим, "Аваст" је открио да поједини старији смартфони само обришу путању ка подацима, али не и саме податке, што значи да се фотографије, електронска пошта и текстуалне поруке могу релативно лако вратити употребом програма, који свако може да купи и повуче са интернета.

"Уколико некоме желите да поклоните или продате свој телефон, недовољно је само обрисати податке са вашег телефона са оперативним системом жАндроид", истиче "Аваст".

Америчка компанија "Гугл" одговорила је да је "Аваст" користио застарјеле моделе и да њихово истраживање није обухватило "безбједносне заштите у систему жАндроидж, који је сада у употреби код већине корисника".

"Гугл" препоручује да сви корисници кодирају своје уређаје прије него што се одлуче да подешавања врате на фабричка, како би били сигурни да се подацима не може приступити.

Америчка компанија прецизира да је ова опција доступна у протеклих неколико година, али се мора мануелно активирати, што значи да су угрожени подаци технолошки мање вичнијих корисника.

Безбједносни стручњак Грејем Клули нагласио је да, ако је корисник озбиљан у намјери да заштити своју приватност и сигурност, онда мора да се постара да је његов уређај увијек заштићен пин кодом или шифром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана