Историјска одлука суда: Гугл је монополиста и противзаконито доминира интернет претрагом

Tanjug
Foto: X.com

ВАШИНГТОН - Калифорнијска технолошка корпорација Гугл је изгубила веома значајну парницу у Сједињеним Америчким Државама пошто је према одлуци федералног суда прекршила амерички антимонополски закон својим пословањем у области интернет претраживања.

Ова одлука би могла да прекине деценије доминације Гугла у области интернет претраге на америчком тржишту и промијени начин на који милиони Американаца добивају информације онлајн, преноси Си-Ен-Ен. 

"Након што је пажљиво размотрио и одмерио свједочење свједока и доказе, суд је закључио да је Гугл монополиста и да је радио на томе да задржи свој монопол", написао је амерички окружни судија Амит Мехта.

Одлука представља велики ударац за најважнији дио Гугловог пословања.

Компанија је претходно потрошила десетине милијарди долара на ексклузивне уговоре како би осигурала доминантну позицију као подразумијевани свјетски претраживач на паметним телефонима и веб претраживачима.

Пресуда сугерира да поменути уговори с Еплом и другим фирмама представљају кршење тржишне конкуренције. 

"Ова побједа над Гуглом је историјска побједа за амерички народ. Ниједна компанија, ма колико велика или утицајна, није изнад закона“, рекао је амерички државни тужилац Мерик Гарланд у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана