Источна Европа на удару вируса Црвени октобар

Агенције
Источна Европа на удару вируса Црвени октобар

Москва - Руска компанија за безбједност компјутера "Касперски" саопштила је данас да је идентификовала компјутерски вирус "црвени октобар" у земљама источне Европе, који сакупља повјерљиве податке заштићене енкрипцијом NATO-а и ЕУ.

"Примарна мета овог вируса су земље источне Европе, бивше совјетске републике и земље централне Азије, али жртве се могу наћи свуда, укључујући западну Европу и Сјеверну Америку", саопштила је ова антивирусна компанија.


"Касперски" је додао да "постоје снажни технички докази да су нападачи говорници руског језика", пренио је АФП.

"Црвени октобар" сакупља фајлове заштићене софтвером који користе службе ЕУ и NATO-а. Вирус је заразио и паметне телефоне и сакупља информације о корисничким налозима, које потом тестира на другим системима.

"Касперски" наводи да "црвени октобар" садржи јединствен модул за "оживљавање" који се скрива у програмима "адоби ридер" и "мајкрософт офис". То нападачима омогућава да поново остваре приступ компјутеру, иако је вирус претходно откривен и уклоњен.

На мети "црвеног октобра" нашле су се дипломатске службе и државне агенције различитих земаља из читавог свијета, али и истраживачки институти, енергетске и нуклеарне групације, као и аеросвемирски и трговински сектор, саопштио је "Касперски".

Ова руска компанија основана је 1997. године, а данас запошљава 2.300 специјалиста и представља водећу свјетску фирму у области антивирусног софтвера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана