Интернет провајдери намјерно успоравају ваш интернет? Ево како да провјерите

B92
Интернет провајдери намјерно успоравају ваш интернет? Ево како да провјерите

Wi-Fi интернет може да буде успорена из много разлога, а ово је начин како да провjерите да ли су интернет провајдери криви за то.

Мало тога може да изнервира као када се сваки час прекида омиљена серија да би се видео учитао, или када вам брзо треба нека информација и баш тада неће да отвори страницу. Нервирање око таквих ствари би могло да се избjегне само уколико би интернет био стабилан.

На брзину интернета интернет провајдери итекако могу да утичу. А то раде уколико сматрају да превише времена проводите на YouTube-у или на неком од њихових конкурентних сајтова. Срећом, постоје начини на како да то избjегнете уколико некада посумњате на то.

Прије него што било шта предузмете, тестирајте брзину интернета. Проверавајте брзину када вам интернет ради савршено и онда када сумњате да вас “поткрадају” и увјерите се да се не ради само о субјективном осјећају спорије мреже.

Ако мислите да је до интернет провајдера, пронађите добру виртуелну приватну мрежу (VPN – Virtual Privaze Network) која ће прикрити вашу праву IP адресу што ће интернет провајтеру отежати посао успоравања вашег интернета.

Када сте се заштитили уз помоћ VPN, тестирајте поново интернет. Ако поново имате проблеме са брзином, велике су шансе да је томе узрок нешто друго, а не “упадање” у вашу мрежу. Уколико је интернет бржи у VPN онда вам је дефинитивно то неко радио намjерно.

Пошто сте већ сигурни да вам провајдер успорава интернет, морате нешто да предузмете.

Да одете тек тако код другог...мале су шансе да вам се неће догодити исто, али свакако изабjерите најбољег интернет провајдера у окружењу.

Позовите интернет провајдера телефоном, жалите се на нестабилну брзину интернета и “запретите” да ћете промjенити провајдера. Не постоји гаранција да ће ово успjети, али можете барем да пробате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана