Интернет је напунио 25 година

Танјуг
Интернет је напунио 25 година

Прије 25 година, интернет је био само замисао једног непознатог информатичара. Од тада је постао глобални феномен који је промјенио животе милионима људи.

Британац Тим Бернерс-Ли је прије четврт вијека радио у једној од лабораторија Европског савјета за нуклеарна истраживања (CERN) у Женеви када му је синула идеја како да комбиновањем различитих техника олакша прегледање и сортирање информација путем умрежених рачунара. Свој изум представио је у чланку објављеном 12. марта 1989. који се сматра "крштеницом" World Wide Web.

"У почетку су га колеге потпуно игнорисале", казао је за АФП Марк Вебер, креатор и конзерватор програма о историји интернета у Музеју историје информатике у Калифорнији.

Бернерс-Ли је коначно успео да убеди CERN да прихвати његов програм након што је доказао његову ефикасност путем онлајн телефонског именика.

Програмирао је први веб-сервер на коме је било могуће снимити документе, осмислио први претраживач за проналажење страница на интернету као и могућност повезивања докумената, тј. оно што данас називамо линковање.

"Лични рачунар је промjенио наш начин рада, али је интерент извршио револуцију у читавом низу сектора", рекао је Мајкл Мекгвајер, аналитичар у истраживачком центру Гартнер, наводећи као примjер музику, филм и медије.

Од 1995. интернет доживљава брзу експанзију. Његов утицај се шири на све већи број активности, од читања преко писања медијских садржаја, до учења, политичког ангажмана, па све до комуникације са пријатељима и родбином.

Међутим, један од главних принципа интернета - отвореност и једнако право приступа, данас је озбиљно угрожен.

"Проблем је у томе што је могуће ограничити способност људи да критикују владу или направити интернет са више брзина у којем је иноваторима, критичарима и борцима за људска права све теже да допру до шире публике", сматра Вебер, додајући да је "мрежа" тек напола изграђена и да још увијек није обухватила цио свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана