Intel представио Xeon® Е7 в2 серију процесора

Intel
Intel представио Xeon® Е7 в2 серију процесора

Компанија Intel представила је Intel® Xeon® Е7 в2 серију процесора како би помогла компанијама из различитих индустријских грана, од малопродаје и здравства до банкарства и транспорта, да податке претворе у дjелотворне увиде.

Kоришћење аналитике омогућава предузећима да донесу одлуке којима би унапредили своје резултате, како оне најважније тако и оне мање битне. Intel® Xeon® процесори из серије Е7 v2 доноси нове могућности за обраду и анализу великих количина података како би се дошло до тада недоступних информација.

„Организације које користе податке како би убрзале своје пословне увиде имаће у овој привредној области огромну предност", изјавила је Диане Брџант, виша потпредсjедница и генерална директорка групе Intel Data Center. Напредне перформансе, капацитет меморије и поузданост Intel® Xeon® процесора из серије Е7 v2 омогућава IT организацијама да пруже анализу великих група података у реалном времену, да уоче и искористе трендове, да створе нове услуге и пруже ефикасно пословање.

Велике количине података и „Интернет ствари" (IoT) пружају многим организацијама мноштво могућности за раст с обзиром на то да од информација до којих дођу стварају услуге за генерисање прихода. Технологију за обраду велике количине података и тржиште услуга очекује годишњи раст од 27 одсто током 2017. године и достизање цифре од 32.4 милијарди америчких долара. Главни узрок овог раста јесте огромна количина података из повезаних уређаја, односно „Интернет ствари", за које се очекује да ће достићи цифру од 30 милијарди уређаја до 2020. године. Улагање у технологије највиших перформанси и рjешења за анализу података може такође да омогући значајну уштеду новца. На примjер, очекује се да ће коришћењем аналитичких рjешења до 2016. године IT организација компаније Intel постићи уштеду новца и повећање прихода од готово пола милијарди долара.

Серија процесора Intel® Xeon® Е7 v2 има три пута већи капацитет меморије у односу на претходну генерацију, омогућавајући много бржу и темљнију анализу података. Аналитика у меморији смjешта и анализира читав низ података, као што је цjелокупна база података потрошача неке компаније, у системској меморији умjесто на традиционалним дисковима. Овај метод добија на популарности захваљујући повећаној потреби за сложенијом аналитиком. Фирма за индустријску анализу Гартнер предвиђа да ће 35 одсто средњих и великих предузећа усвојити аналитику података у меморији до 2015. године, што ће представљати пораст у односу на 10 одсто из 2012. године, и предвиђа да ће барем 50 одсто њих са листе 2.000 глобалних компанија користити рачунарство у меморији како би имали значајну додатну корист од улагања у планирање ресурса предузећа (ERP).

Ebay, једно од највећих и најкомплекснијих свjетских продајних мjеста на интернету, управља огромном количином података са више од 50 петабајта (PB) за више од 100 милиона корисника. На основу почетног тестирања нове серије процесора Intel Xeon Е7 в2 и SAP HANA * софтвера за анализу података у меморији, eBay је постигао бољи учинак и разумjевање веће количине података који ће њиховим корисницима пружити могућности за остварење додатних прихода.

Направљена за до 32 сервера, са конфигурацијом која подржава и до 15 процесорских језгра и са меморијом од 1.5 терабајта (TB) по подножју, нова серија процесора постиже двоструко бољи учинак у односу на претходну генерацију. Ова побољшања омогућавају предузећима која раде са апликацијама од пресудне важности као што су системи за подршку пословања (VSS), управљање односима с клијентима (CRM) и ERP омогућавају да раде ефикасније, по нижој цијени и са одговором у краћем времнском року. На примјер, продајни тим са овим могућностима може да увећа приходе тако што ће указати на најбоље вријеме за продају производа или ће некој нафтној компанији омогућити да на бољи начин предвиди када је њеним платформама потребно превентивно одржавање.

Како би био смањен проблем протока података, серија процесора Intel Xeon Е7 v2 посjедује интегрисани Intel® I/О, Intel® Data Direct I/О и подржава PCIe 3.0, постижући и до 4 пута бољи I/О пропусни опсег у односу на претходну генерацију и пружајући додатни капацитет за складиштење и умрежавање.

Радни вијек и поузданост система такође остају кључни предуслов за апликације које су од пресудне важности. Серија процесора Intel Xeon Е7 v2 наставља Intelову традицију пружања поузданости, доступности и способности сервиса (РАС) свjетске класе. Intel® Eun Sure технологија је дизајнирана за решења „пет деветки" која су неопходна за податке од пресудне пословне важности због редуковања учесталости и трошкова планираног и непланираног застоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана